ZIELONA HERBATA - koncentrat w kapsułkach
więcej niż kojący napar - na nowo odkryty napój zdrowia
Tradycyjnym, powszechnie znanym napojem jest czarna herbata, ale początek lat dziewięćdziesiątych był okresem intensywnych badań naukowych nad herbatą zielona., Ich rezultatem były ekscytujące wnioski, które szybko stały Się ogólnie znane. Twierdzenia, że zielona herbata może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów i zapobiegać zawałom, żeby ograniczyć wyliczanie tylko do dwóch najważniejszych działań, spowodowały olbrzymi wzrost jej popularności w USA i innych krajach zachodnich.
Od czasów starożytnych do picia herbaty przykładano w krajach azjatyckich wielką wagę.
Tradycyjnie sądzono, że napój ten pomaga utrzymać w zdrowiu ciało i duszę dzięki swoim kojącym właściwościom. Znany jest japoński zwyczaj picia herbaty podczas oświadczyn.
W pewnym momencie naukowcy zauważyli, że Japończycy preferując zieloną herbatę i jednocześnie w kraju tym rzadziej występują nowotwory. Postanowiono zbadać, czy miedzy tymi spostrzeżeniami istnieje jakiś związek.
w miarę postępu prac, dzięki licznym badaniom, udało się powiązać znane od dawna efekty działania zielonej herbaty z jej poszczególnymi składnikami. Okazało się, że zielona herbata zawiera katechiny: rodzaj polifenoli albo ..garbników herbacianych" - substancji przeciwnowotworowych i działających przeciwutleniająco. To właśnie garbniki są odpowiedzialne za jej ściągające właściwości.
Zielona herbata pochodzi z tej samej rośliny (Camellia Sinensis), co czarna, która najczęściej pije się w krajach zachodnich. Zielona herbata nie jest jednak przetwarzana. Inaczej niż w przypadku czarnej herbaty, tuż po zbiorach rośliny nie podlegają fermentacji, ale są natychmiast suszone. Dzięki temu w zielonej herbacie znajduje się znacznie więcej katechin (30 do 42 procenty) niż w czarnej (3 do 10 procent).
W Latach dziewięćdziesiątych większość badań koncentrowała się zatem wokół zielonej herbaty, która jest najbogatszym źródłem polifenoli. Z badań, w których wzięło udział 902 pacjentów, opublikowanych w Journal of the National Cancer Institute (Przegląd Państwowego Instytutu Badań nad Rakiem) w 1994 roku wynikało, że zielona herbata chroni przed rakiem przełyku, a ponadto ..istnieją doniesienia, że przeciwdziała ona powstawaniu nowotworów skóry, płuc, wpustu żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, wątroby, trzustki i gruczołu sutkowego".
Inne publikacje potwierdziły, że zielona herbata obniża poziom cholesterolu i zapobiega uszkodzeniom wątroby i nerek spowodowanych przez procesy utleniania. Na podstawie badania .
przeprowadzonego na grupie ochotników w szpitalu japońskim stwierdzono, że katechiny zawarte w zielonej herbacie ..spowodowały znaczące obniżenie ciśnienia tętniczego". David Steinman , autor książki Diet for Poisoned Planet (Dieta dla zatrutej planety) w nawiązaniu do wyników japońskich badań twierdzi na łamach ..Natural Health" (..Zdrowie Naturalne"), że zielona herbata pomaga również zwalczać wirusowe przeziębienia i grypę, zapobiega chorobom dziąseł, próchnicy i Likwiduje nieświeży zapach z ust. Zielona herbata zawiera epigallokatechinę gallate (EGCG), która jeśli idzie o .
neutralizację wolnych rodników atakujących Lipidy mózgowe jest ok. 200 razy silniejsza od witaminy E.
Jej dobroczynne właściwości oddziałują na przemianę materii, nasilają procesy redukcji tkanki tłuszczowej, po1ecana jest więc dla osób z nadwagą, Potwierdziły to badania prowadzone na Uniwersytecie Genewskim. Polifenole stanowi akcelerator przemian energetycznych- przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiązało się z systematyczną utratą wagi wśród badanych pacjentów.
DAWKOWANIE: 1 kapsułki 2 razy dziennie co odpowiadało ok. 10 filiżankom naparu, co z kolei zwykło się uważać za dawkę leczniczą. Profilaktycznie 1 kapsułka dziennie.
"Wszystko co pięknie, rodzi się w bólu"
Moderator działu Szatnia
więcej niż kojący napar - na nowo odkryty napój zdrowia
Tradycyjnym, powszechnie znanym napojem jest czarna herbata, ale początek lat dziewięćdziesiątych był okresem intensywnych badań naukowych nad herbatą zielona., Ich rezultatem były ekscytujące wnioski, które szybko stały Się ogólnie znane. Twierdzenia, że zielona herbata może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów i zapobiegać zawałom, żeby ograniczyć wyliczanie tylko do dwóch najważniejszych działań, spowodowały olbrzymi wzrost jej popularności w USA i innych krajach zachodnich.
Od czasów starożytnych do picia herbaty przykładano w krajach azjatyckich wielką wagę.
Tradycyjnie sądzono, że napój ten pomaga utrzymać w zdrowiu ciało i duszę dzięki swoim kojącym właściwościom. Znany jest japoński zwyczaj picia herbaty podczas oświadczyn.
W pewnym momencie naukowcy zauważyli, że Japończycy preferując zieloną herbatę i jednocześnie w kraju tym rzadziej występują nowotwory. Postanowiono zbadać, czy miedzy tymi spostrzeżeniami istnieje jakiś związek.
w miarę postępu prac, dzięki licznym badaniom, udało się powiązać znane od dawna efekty działania zielonej herbaty z jej poszczególnymi składnikami. Okazało się, że zielona herbata zawiera katechiny: rodzaj polifenoli albo ..garbników herbacianych" - substancji przeciwnowotworowych i działających przeciwutleniająco. To właśnie garbniki są odpowiedzialne za jej ściągające właściwości.
Zielona herbata pochodzi z tej samej rośliny (Camellia Sinensis), co czarna, która najczęściej pije się w krajach zachodnich. Zielona herbata nie jest jednak przetwarzana. Inaczej niż w przypadku czarnej herbaty, tuż po zbiorach rośliny nie podlegają fermentacji, ale są natychmiast suszone. Dzięki temu w zielonej herbacie znajduje się znacznie więcej katechin (30 do 42 procenty) niż w czarnej (3 do 10 procent).
W Latach dziewięćdziesiątych większość badań koncentrowała się zatem wokół zielonej herbaty, która jest najbogatszym źródłem polifenoli. Z badań, w których wzięło udział 902 pacjentów, opublikowanych w Journal of the National Cancer Institute (Przegląd Państwowego Instytutu Badań nad Rakiem) w 1994 roku wynikało, że zielona herbata chroni przed rakiem przełyku, a ponadto ..istnieją doniesienia, że przeciwdziała ona powstawaniu nowotworów skóry, płuc, wpustu żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, wątroby, trzustki i gruczołu sutkowego".
Inne publikacje potwierdziły, że zielona herbata obniża poziom cholesterolu i zapobiega uszkodzeniom wątroby i nerek spowodowanych przez procesy utleniania. Na podstawie badania .
przeprowadzonego na grupie ochotników w szpitalu japońskim stwierdzono, że katechiny zawarte w zielonej herbacie ..spowodowały znaczące obniżenie ciśnienia tętniczego". David Steinman , autor książki Diet for Poisoned Planet (Dieta dla zatrutej planety) w nawiązaniu do wyników japońskich badań twierdzi na łamach ..Natural Health" (..Zdrowie Naturalne"), że zielona herbata pomaga również zwalczać wirusowe przeziębienia i grypę, zapobiega chorobom dziąseł, próchnicy i Likwiduje nieświeży zapach z ust. Zielona herbata zawiera epigallokatechinę gallate (EGCG), która jeśli idzie o .
neutralizację wolnych rodników atakujących Lipidy mózgowe jest ok. 200 razy silniejsza od witaminy E.
Jej dobroczynne właściwości oddziałują na przemianę materii, nasilają procesy redukcji tkanki tłuszczowej, po1ecana jest więc dla osób z nadwagą, Potwierdziły to badania prowadzone na Uniwersytecie Genewskim. Polifenole stanowi akcelerator przemian energetycznych- przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiązało się z systematyczną utratą wagi wśród badanych pacjentów.
DAWKOWANIE: 1 kapsułki 2 razy dziennie co odpowiadało ok. 10 filiżankom naparu, co z kolei zwykło się uważać za dawkę leczniczą. Profilaktycznie 1 kapsułka dziennie.
"Wszystko co pięknie, rodzi się w bólu"
Moderator działu Szatnia