Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
4386
Siemka
Są jakieś dozwolne dawki zielonej herbaty, ewentualnie pokrzywy? Wiem, że pytanie może zbyt pierdołowate, ale też trochę naczytałem się, że zielona hebrata w sporych ilościach może osłabiać kości. Są jakieś pewne badania na ten temat? Planuję pić 2 litry dziennie + 1 lub 2 napary z pokrzywy.
Zmieniony przez - Nobody41 w dniu 2017-04-15 21:36:18
Szacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
Piję zieloną od kilkunastu lat, pokrzywę trochę krócej ale w latach też można to policzyć. Powiem Tobie, że nie ma najmniejszego powodu zalewać się 2L zielonej herbaty dziennie. W zupełności wystarczy picie 1-2 no góra 3 filiżanek dziennie. W tych sprawach liczy się jakość suszu + prawidłowe parzenie oraz regularność spożywania płynu. Jeśli masz w plaanch zalewać się 2L przez miesiąc czy 2 to jest to pozbawione sensu. Pij niewielkie optymalne ilośći ale regularnie. Co do pokrzywy to raczej to dotyczy kobiet niż facetów, nie pamiętam o co dokładnie chodzi (czy antykoncpecja czy jakięs leki lub coś tam innego jeszcze) to również optymalne ilości ale regularnie.
Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
4386
Dzięki za odpowiedź. Co do parzenia to wiem co i jak ;) 3 filiżanki to około 1 litr, więc i tak dawka która mi odpowiada. Dlaczego według Ciebie 2 litry to strata czasu? Zielona w tej ilości nie przyniesie lepszych korzyści niż 1 litr? Co do pokrzywy to planuję około 400 ml dziennie. Ewentualnie na zmianę z Yerba mate.
Szacuny
3637
Napisanych postów
31015
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
294271
Nie ma co się porównywać do Azjatów np. Eskimosi jedzą głównie białko i tłuszcz i to często surowe przez cały rok, Azjata bym umarł od tego i Eskimosi od diety Azjaty który ma głównie węgle.
Przewiwskazania są. Zbyt duża dawka teiny, antyoksydantów może negatywnie wpływać na śluzówkę żołądka, nudności, biegunka. Ograniczać przyswajanie żelaza, czy np. zbyt duża podaż witaminy K może również negatywnie wpływać