Szacuny
17
Napisanych postów
1643
Wiek
33 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
16475
Mam pytanie. Mówi się aby jeść duże ilości zielonych warzyw, i tutaj nasuwa mi się pytanie. Które warzywa to są? Oczywiście wiadomo że te zielone ale np. ogórek od brukselki różni się dosyć znacznie i mam pytanie: czy ogórek kiszony jest zaliczany do warzyw zielonych obok szpinaku, brukselki, brokuła, sałaty itd.
W miarę możliwości chciałbym znać wszystkie warzywa które można kupić w Polsce i które zaliczają się pod względem makro i mikroskładników do warzyw zielonych.
Głównie dlatego że jedzenie brokuła wymaga ode mnie silnej woli, i byłoby miło gdyby ogórek trochę wyręczył
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
38 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
184874
najlepiej sprawdzać w tabelach jedzdobrze.pl
jak dane warzyw prezentuje się pod względem zawartości witamin i minerałów i szybko sobie odpowiesz czy warto czy nie czy da Ci coś w kwestii zdrowia czy inne może dać więcej
Szacuny
17
Napisanych postów
1643
Wiek
33 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
16475
Oj zdecydowanie wiem co to jest zakwaszenie... Miewałem niekiedy Fajnie byłoby jeść więcej jakby było kiedy to jeść. W szkole to warzyw się nie nawpieprzam za bardzo No i warzywa są dla mnie obrzydliwe. Jestem mięso i ryżożercą głównie
Zmieniony przez - Granathar w dniu 2010-04-22 16:42:16
Szacuny
17
Napisanych postów
1643
Wiek
33 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
16475
Inna sprawa to cena warzyw zielonych. Pół kilo dziennie wychodzi drogo, czasem marchewą przegryzam. No i nie jestem w stanie zmieścić już tego, mój żołądek ma dno, nie wiem jak wy wpychacie w siebie duży posiłek i jeszcze tyle zielska
Co do pojemników - nie da rady, zielsko mi staje w gardle, nie wyrobię się ze zjedzeniem tego W domu muszę się zmuszać, a w szkole nie dam rady po prostu. Ale szkoła się kończy za 2 tygodnie i wtedy będzie można jeść
Zmieniony przez - Granathar w dniu 2010-04-22 16:49:31
Szacuny
7
Napisanych postów
1243
Wiek
34 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15610
Jak to można nie lubić warzyw :). Masz masę przypraw, które poprawią smak, możesz przecież robić surówki, robić do nich własny sos, teraz się zbliża sezon i rzodkieweczka ze szczypiorkiem do twarożku mniam :). W takim razie może przecier pomidorowy będzie Ci łatwiej przełknąć w szkole?