Szacuny
96
Napisanych postów
1493
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
50786
Cześć. Jestem na redukcji, juz coraz mocniej i rygorystyczniej obcinam węgle wiec kwestia wazenia produktow jest istotna. Kłopot w tym ze nie gotuje sobie sam ziemniakow,tylko gotuje sie je dla całej rodziny... Nie bardzo mam jak zwazyc ziemniaki przed obrobką a pozniej dokladnie tyle samo ich zjeść. (zazwyczaj jeszcze są tłuczone do obiadu ). Pozostaje ważyc ziemniaki utuczone już. Po ugotowaniu. Pytanie - na kalkulatorze ilewazy.pl mam do wyboru
1. Puree z ziemniaków
2. Ziemniak (przed obrobką)
Jak wpisywac w kalkulator ,jezeli w rzeczywistosci bede utuczone ziemniaki ważył ? Podobno gotowanie nie zmienia tak bardzo wagi ziemniaka,ale nie wiem bo uslyszalem to z niepewnego ;p
Szacuny
3363
Napisanych postów
8469
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
407869
Zważyć wszystkie przed ugotowaniem. Zważyć wszystkie po ugotowaniu. Dokonać obliczenia, jaką porcję tychże ziemniaków nakłada się na talerz. Policzyć z proporcji.
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Szacuny
11
Napisanych postów
177
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6356
Wydaje mi się, że niepotrzebnie zawracasz sobie głowę pierdołami :D. Zważ normalnie po ugotowaniu. Ziemniaki to nie ryż, żeby trzykrotnie swoją wagę zwiększały. Poproś tylko żeby odłożyli Ci ziemniaki utłuczone bez żadnych dodatków, bo to one jak coś mogą namieszać (jakieś skwarki, śmietana, masło ... ). Jak nałożysz sobie porcję 350g ziemniaków, to nawet jakby było przekłamanie o 100g, to ile to jest 60-70 kcal ??? Albo zrób inaczej. Ugotuj sobie raz dokładnie odliczony kg ziemniaków, później ubij to bez żadnych dodatków i już będziesz w przybliżeniu znał proporcję że X surowych to Y ugotowanych, a później sobie przeliczysz każdą ilość. Szkoda zachodu na gotowanie ziemniaków w dwóch garnkach :D :D, przynajmniej w mojej opinii.
Zmieniony przez - Kostka24KR w dniu 2016-05-04 19:40:25
Szacuny
17764
Napisanych postów
132961
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464620
ziemniaki puree Energia 114 kcal Białko 2.15 g Tłuszcze 2.58 g Węglowodany 21.33 g Indeks glikemiczny 89
Zalezy kto jak jeszcze liczy to puree bo jak zwykłe rozgniecione ziemniaki to ok, ale puree się robi z dodatkiem mleka i to moze być wliczone w to co występuje pod tą nazwą
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.