Czy ktoś wie ile waży jedna gałka ugotowanych ziemniaków?
...
Napisał(a)
Ziemniaki - chociaż przez niektórych są uważane za bezwartościowy, tuczący produkt który nie powinien znajdować miejsca w diecie. W rzeczywistości, ziemniaki są świetnym źródłem węglowodanów oraz cenny mikroskładników.
Ziemniaki są nie tylko niskokaloryczne w 100 g gotowanych ziemniaków jest zaledwie 75 kcal ale mają również wiele innych zalet m.in. odkwaszają organizm, mają wysoki indeks sytości oraz są bogate w mikroskładniki takie jak witamina C, potas czy wapń.
Najzdrowszą formą w jakiej możemy serwować ziemniaki to ziemniaki gotowane w mundurkach lub pieczone ćwiartki ziemniaczane również uprzednio podgotowane w mundurkach.
W 100 g surowych ziemniaków znajdziemy:
18g węglowodanów
2g białka
421mg potasu
20mg witaminy C
12mg wapnia
W zależności od tego czy ziemniaki są tłuczone czy podawane z masłem należy doliczyć tłuszcz.
Jedna porcja ziemniaków z gałki różni się gramaturowo w zależności od foremki, zazwyczaj waha się między 50 a 100 g. Ze średniej wyika że porcja może wynosić około 75g i zawierać 13,5g węglowodanów.

Ziemniaki są nie tylko niskokaloryczne w 100 g gotowanych ziemniaków jest zaledwie 75 kcal ale mają również wiele innych zalet m.in. odkwaszają organizm, mają wysoki indeks sytości oraz są bogate w mikroskładniki takie jak witamina C, potas czy wapń.
Najzdrowszą formą w jakiej możemy serwować ziemniaki to ziemniaki gotowane w mundurkach lub pieczone ćwiartki ziemniaczane również uprzednio podgotowane w mundurkach.
W 100 g surowych ziemniaków znajdziemy:
18g węglowodanów
2g białka
421mg potasu
20mg witaminy C
12mg wapnia
W zależności od tego czy ziemniaki są tłuczone czy podawane z masłem należy doliczyć tłuszcz.
Jedna porcja ziemniaków z gałki różni się gramaturowo w zależności od foremki, zazwyczaj waha się między 50 a 100 g. Ze średniej wyika że porcja może wynosić około 75g i zawierać 13,5g węglowodanów.

Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
jako takiej gałki Ci nie znalazłem ale może Ci się przyda : http://www.ilewazy.pl/ziemniak-ugotowany
Just can't stop!
...
Napisał(a)
Dziekuję za starania ale nie o to mi chodzi : )
To też znalazłem. Zależy mi na gałce ziemniaków, przeważnie tak mam ziemniaki na obiad.
To też znalazłem. Zależy mi na gałce ziemniaków, przeważnie tak mam ziemniaki na obiad.
...
Napisał(a)
przed chwilą zważyłem u siebie wyszło około 80g. (taka dość pokaźna gałka)
Pamiętaj, że przed i po ugotowaniu ziemniaki będą miały inna wagę
Pamiętaj, że przed i po ugotowaniu ziemniaki będą miały inna wagę

Just can't stop!
...
Napisał(a)
Wiem, wiem : )
A Twoja gałka była nakładana taką specjalną łyżką do ziemniaków?
A Twoja gałka była nakładana taką specjalną łyżką do ziemniaków?
...
Napisał(a)
Tak jest, coś w tym stylu : http://sklepik123.pl/258-849-large/lyzka-do-formowania-galek-ziemniakow-lodow-ryzu-itp.jpg
Just can't stop!
...
Napisał(a)
Kup sobie wagę, nie będzie problemu.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.
...
Napisał(a)
15zł to raczej niespecjalnie duży wydatek, a bardzo przydatny.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Masa mięśniowa/kreatyna/dieta - POMOCY!
Następny temat