Ziemniaki są bardzo wartościowym elementem diety, dostarczają wielu witamin i cennych minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Powinny być częstym gościem na naszych stołach.
Odmian ziemniaków jest bardzo dużo, podzielić je można względem okresu wegetacji:
bardzo wczesne – 60-90 dni – najpopularniejsze odmiany to: Denar oraz Irys
wczesne – 90-110 dni – najpopularniejsze odmiany to: Vineta oraz Owacja
średnio wczesne – 110-125 dni – najpopularniejsze odmiany to: Irga, Tajfun oraz Satina
średnio późne – 125-135 dni – najpopularniejsze odmiany to: Bryza oraz Jelly
późne – powyżej 135 dni – najpopularniejsze odmiany to: Spolica.
Warto też dodać, iż w sklepach coraz częściej spotkać można bataty, są to ziemniaki o słodkim posmaku, które również warto wprowadzić w swoją dietę, gdyż nie tylko wzbogacą smak potraw, ale też nadadzą nowego znaczenia ziemniaka w kuchni. Bardzo dobrym pomysłem z wykorzystaniem batatów w kuchni są: talarki (batata kroi się w cienkie plastry i posypuje ulubionymi przyprawami) albo frytki (kroimy cienko w paski bataty i prószymy przyprawami). Takie wykonanie na pewno podbije nasze podniebienia.
