
Składniki:
-600 g papryki (u mnie 2 czerwone i 1 żółta)
-250 g batata
-100 ml passaty pomidorowej
-10 g oliwy z oliwek
-mała cebula
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki chilli
Wykonanie:
Paprykę pokroić na ćwiartki i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec dopóki papryka nie będzie bardzo miękka a brzegi lekko przypalone. U mnie było to ok 40min na dolnych widełkach piekarnika, w trakcie zmniejszyłam lekko temperaturę. Po upieczeniu zdjąć skórkę z papryki - powinna bardzo łatwo odchodzić.
Batata ugotować lub zrobić moim sposobem tzn. wrzucić batata ze skórką do mikrofalówki na ok. 5-7 minut (w połowie ''gotowania'' przewrócić), następnie przekroić na pół i łyżką wyjąć go ze skórki.
Cebulkę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnuszku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać passatę, chwilę podsmażyć i dodać paprykę, batata oraz ok półtorej szklanki ciepłej wody (zależy jak gęstą zupę lubimy). Doprawić, zagotować i zblendować na krem.
Ja posypałam odrobiną parmezanu i orzechami włoskimi - pasowało idealnie.
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html