Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1085
Witam. Jakiś czas temu wystąpił u mnie ból w dolnej części kręgosłupa. Ortopeda stwierdził : "Zespół bólowy kręgosłupa lędźwiowego z drobnymi zmianami zwyrodnieniowymi i lekkim skrzywieniem w odcinku piersiowo-lędźwiowym". Powiedział, że bieganie nie jest wskazane, ale doktor rehabilitant stwierdził, że jeśli nie będę odczuwał bólu podczas biegu to mogę biegać.
Przeglądałem dużo stron w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie CZY BIEGAĆ, ale nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi. Niektórzy mówią mi, że mogę, drudzy, że może jednak nie, a zależy mi na biegach, bo lubię, a i redukcję tk. tłuszczowej przeprowadzić chcę. Robię ćwiczenia mające na celu wzmocnienie postawy...
Proszę kogoś o poradę ..
Zmieniony przez - Kalmatar w dniu 2009-10-29 17:12:55
Szacuny
4
Napisanych postów
684
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
25245
Czesc,
Spotkaj sie z lekarzem sportowym, mozesz tez zasiegnac opini innego ortopedy zeby miec pewnosc. JESLI nie bedzie przeciwwskazan i tak pamietaj o cwiczeniach wzmacniajaych kreg. Nie biegaj po asfalcie, zaopatrz sie w odpowiednie buty do biegania z dobra amortyzacja i odpowiednia dla Ciebie pronacja/supinacja. Nikt, nawet lekarz nie zaryzykuje i nie powie Ci przez internet swojej diagnozy i nie sugeruj sie innymi za bardzo bo kazdy przypadek urazu jak i czlowiek jest inny.
Szacuny
57
Napisanych postów
2417
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
25081
zalezy jakie zwyrodnienie , ale jezeli jak mowisz jest to niewielki problem to moim zdaniem biegaj chłopie spokojnie , zainwestuj tylko w dobre buty do biegania i basen bym Ci polecał albo chociaz cwiczenia na drazku ;]
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1085
Odczuwam niewielki ból jedynie przy siedzeniu, albo jak dłużej stoję, a o dziwo przy bieganiu wcale. W takim razie będę biegał, na basen raz w tygodniu, bo częściej niestety nie dam rady i oczywiście ćwiczenia na postawę ciała. Gdy wystąpi ból podczas biegu i ćwiczeń na siłowni to zgłoszę się do lekarza sportowego i niech poradzi. Dzięki wielkie za poradę.. Problem niewielki, ale trzeba zadbać, żeby nie stał się kulą u nogi...
Zmieniony przez - Kalmatar w dniu 2009-10-31 18:56:49
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1085
Usłyszałem, że poprzez bieganie "ubiją" mi się kręgi w tym odcinku co jest zwyrodnienie i się trochę wystraszyłem, co prawda nie mówił tego lekarz, no ale... Chodzi mi o bieganie 3x w tygodniu po godzinie w celu redukcyjnym no i oczywiście zdrowotnym, do tego będzie jeszcze siłownia, ale naprawdę ostrożnie w związku z plecami. Myślę, żeby po 1 serii redukcyjnej (6 tygodni ) odwiedzić lekarza i niech stwierdzi jak po tym okresie wygląda mój kręgosłup. Gdyby jakieś niepokojące oznaki dawał mój kręgosłup zaprzestanę bieganie i migiem do lekarza. Dzięki za pomoc;)