Czas wykonania: 1h 30 minut (w tym 1 h 15 minut duszenia bez naszego udziału)
Potrzebne będą:
20 gram smalcu lub oleju
800 gram żeberek wieprzowych (na 4 średnie porcje)
2 duże cebule (400 gram)
kilka ząbków czosnku
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek
400ml bulionu/rosołu/ewentualnie z kostki
1 rondel z pokrywką.
Jak to zrobić:
Cebulę i czosnek kroimy. Kapustę odciskamy z soku i kroimy.
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 porcje po około 200 gram, doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Smalec lub olej rozgrzewamy w rondlu, obsmażamy żeberka z każdej strony po kilka minut. Wyjmujemy żeberka.
Pokrojoną cebule i czosnek wrzucamy na rozgrzany tłuszcz spod smażenia żeberek i smażymy aż się zeszkli.
Żeberka układamy kościami w dół w cebuli, dajemy liście laurowe i ziele angielskie, majeranek, przykrywamy kapustą, zalewany całość bulionem tak żeby żeberka nie wystawały za bardzo. Przykrywamy i odstawiamy na maleńki płomień na 75 minut. Po tym czasie można sprawdzić czy widelec wchodzi w mięso, jeśli tak to są gotowe, jeśli nie to trzeba podusić jeszcze z 15 minut.

Kalorie i rozkład BTW całego dania:

Porady Gochy::
- możesz dusić w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni w naczyniu żaroodpornym i otworzyć na 10 minut przed końcem żeby przypiec wierzch,
- jeśli nie lubisz zbyt kwaśnej kapusty, użyj 300 gram kapusty kiszonej i 200ml bulionu a po 30 minutach duszenia dodaj na wierzch poszatkowaną świeżą białą kapustę i dolej resztę bulionu.
- kminek mielony smakuje super w przeciwieństwie do całego (dla tych co kminku nie lubią - jak ja)

Zmieniony przez - DuzaGocha w dniu 2012-07-02 21:19:35
Nie gardź sobą, że bitwę przegrałeś. Trzeba pewnej siły, by się zapędzić tam, gdzie się bitwy przegrywa.
http://www.sfd.pl/Pierwsza_redukcyjna_po_50:50..._dukanie...mm..._i_innych_eksperymentach-t865808.html