2 razowe bułki
120g wołowiny
2-3 krążki czerwonej cebuli
1 duży plaser pomidora
1 plaster boczku
1-2 plasterki ogórka małosolnego
1-2 plastry ulubionego sera
1-2 liście posiekanej sałaty lodowej
1-2 łyżki ketchupu
odrobina oleju
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę zmielić, dodać do niej kilka kropel wody(lub miękkiego masła jak w moim przypadku), dokładnie wymieszać i uformować dwa równej wielkości burgery. Następnie owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po schłodzeniu wyciągamy i nacieramy burgery lekko olejem aby nie przyklejały się podczas grillowani i obsypujemy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu z obu stron.
Grillujemy nasze mięso około 2-3 minuty z każdej strony( w zależności jak dobrze mamy rozgrzanego grilla i jakiej grubości są burgery). W między czasie grillujemy cebule oraz boczek. Pod koniec grillowania mięsa solimy je, układamy na nim kawałki sera i czekamy aż się rozpuści. Bułki grilluje tylko od wewnętrznej strony przez 30 sekund.
Składamy burgera zaczynając od porcji sosu, następnie sałatę, mięso, pomidora, cebule oraz ogórka i drugą cześć bułki również wykańczamy sosem. Smacznego :D.
bułka
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 48 g
Węglowodany: 97 g
Tłuszcze: 23 g
Kcal: 816
Fast food w iści domowym stylu z własnej roboty razowymi bułkami oraz grillowaną na ogniu wołowiną, boczkiem i cebulą to jest to co prawdziwy facet lubi najbardziej :). Przepis na razowe bułki już jutro.

