PODSUMOWANIE TESTU PRZEDTRENINGÓWEK HI-TEC
Na wstępie ponowne wielkie dzięki firmie HI-TEC oraz JURY – wybierającemu ekipę do Testu – za możliwość wzięcia udziału w teście przedtreningówek.
Graty dla pozostałych uczestników za dotrwanie do końca na tych dopałkach
DANE:
-Staż treningowy: 13 miesięcy. 19 lat temu ćwiczyłem ok 3 lata na siłowni „piwniczanej”. W miarę regularnie, jednak bez diety, supli. Sam plan to ciągle to samo (był to Split 3x tydzień). Oczywiście nogi raz na miesiąc… albo wcale
NO TO ZACZYNAMY:
WYNIKI SIŁOWE - porównanie:
Wyniki siłowe tylko jako maks w ostatniej serii.
-wyciskanie sztangi 5 x 95kg 5x100 kg
-przysiad ze sztangą na karku 5 x 115kg 3x120kg
-martwy ciąg 2 x 160kg (a 5x150, 3x155 w ostatnich seriach – jeśli chodzi o większą ilośc repsów) 4x160kg
Dodam tylko, że w ogóle nie było parcia na wzrost siły. W międzyczasie miałem wiele wyjazdów i regeneracja przebiegała u mnie tragicznie. Pomijając suple na lepszą regenerację/sen i tak mało sypiałem. Po treningu często w trasie 300-500km. Sen 4-5 godzin na dobę. Nie powodowało to u mnie przemęczenia, jednak organizm powiedział NIE dopiero na koniec testu. Raz, że mam kontuzje przedramienia, dwa, że chodziłem często zmęczony, obolały. DOMS’y trzymały często po 4-5 dni od treningu. W takich dniach (a był to ostatni tydzień testu – tydzień 4) ewidentnie odczułem że PRZEDTRENINGÓWKA to odpowiedni środek na takie dni.
WYMIARY:
Pierwsze pomiary z dnia 13.10.2013 (umknęło wpisanie do tabelki, kompa już nie mam, wiec ręcznie):
Waga: 88 kg
Pas: 81 cm
Biodra: 98 cm
Biceps: 39 cm
Udo: 58,5 cm
Łydka: 37,5 cm
Klatka: 115 cm
Przedramię: 33,5 cm
Reszta pomiarów:
SUPLEMENTY I ODŻYWKI:
KOMPLET
STANO FUSION
StanoFUSION pozwala mięśniom przygotować się na ciężki trening o różnym charakterze wysiłku fizycznego. Jego uniwersalny zestaw składników został opracowany z myślą zarówno o przedstawicielach sportów siłowych jak wytrzymałościowo-siłowych. Doskonała kompozycja ergogenicznych cząstek i psychostymulantów zapewnia sportowcom optymalne krążenie krwi w małych naczyniach krwionośnych oplatających włókna mięśniowe a samym komórkom mięśniowym wydajną pracę i super silne skurcze. Kompleksowy zestaw składników niezbędnych do efektywnej syntezy i akumulacji tlenku azotu w mięśniach – sole organiczne ornityny, cytruliny i argininy, OPC - zapewnia maksymalne przed-treningowe ukrwienie, natlenowanie i rozgrzanie tkanki mięśniowej.
A.M.G.
A.M.G. = ALL IN ONE MUSCLE GROW FORMULA to kompleksowy przedtreningowy preparat, który jednocześnie dostarcza energii, substancji budulcowych, stymulatorów i regulatorów poziomu hormonów anabolicznych, silnych roślinnych adaptogenów i antykatabolików. A.M.G. zawiera także pełen kompleks boosterów tlenku azotu, dzięki czemu znacząco nasila efekt pompy mięśniowej w trakcie treningu. A.M.G pozwoli zwiększyć intensywność i wydajność treningu co może spowodować szybszy wzrost siły i masy mięśniowej.
ROZPISKA SUPLEMENTACJI PRZEDTRENINGOWEJ HI-TEC:
Dodatkowa suplementacja:
- BCAA Hi Tec,
- Whey C-6 Hi Tec,
-
Black Devil Hi Tec,
- Witaminy,
- Gaba,
- Cytryniec
- ZMA
- Kreatyna
DIETA:
Kcal:
DNT/interwały: ~3000 kcal
DT - Siłownia: ~3400 kcal
Od 04.11 podbito 200kcal
Makro:
Rotacja węglowodanami wg schematu:
DNT:
B ~30%
WW ~10-15%
T ~55-60%
DT:
B ~25%
WW ~45-50%
T ~25-30%
Dieta (parametry) jest prowadzona przez dietetyka z potreningu.pl
TRENING:
Cały plan ćwiczeń był przygotowywany przez trenera z potreningu.pl. W trakcie testu, od 04.11. nastąpiła zmiana w treningu, aby nie było stagnacji. Cały czas był to SPLIT 4 dniowy.
Dodatkowo, brzuch jak i superseria HIIT – w rozpisce nie widoczne za często – robiłem w soboty, bez dopałki. Treningi robione głównie po pracy, w taki obecnie wpadłem tryb (wcześniej robione na czczo z rana). W międzyczasie często bywałem w delegacji po Polsce, więc odwiedzałem różne siłownie przy okazji.
Plan ogólnie to Poniedziałek-Wtorek, Czwartek-Piątek – DT, reszta DNT.
OPINIA PORÓWNAWCZA STANOFUSION I A. M. G. :
Suplementy, jak widać w rozpisce, brałem przez pierwsze dwa tygodnie naprzemiennie co każdy trening, w ilości 1 porcja. Kolejny tydzień, leciał już przez wszystkie dni treningowe 1 rodzaj przedtreningówi w ilości 1,5 porcji, ostatni, czwarty tydzień drugi produkt, również w ilości 1,5 porcji. Piąty tydzień – zrobiłem tylko 1 trening z powodu kontuzji. Wtedy poszła spacjalnie 1 porcja, a dlaczego o tym za moment.
ODCZUCIA:
Na wstępnie tylko nadmienię, iż rozpuszczalność obu wręcz powala – bez problemu zmieszane z wodą w Shakerze raz, dwa i gotowe do wypicia. Smak bardzo dobry i intensywny (z reguły wlewałem ok 250ml wody, więc naprawdę mocny smak).
Oba suplementy –
StanoFUSION oraz
A. M. G., w 100% dają radę. Zarówno dla osób chcących zrobić cały cykl, jak i dla osób chcących dopałkę zastosować tylko w dni bez motywacji, bez sił, kiedy trening trzeba zrobić.
Każdy z obu produktów, przyjmowałem na początku w różnych czasach przed treningiem, i metodą prób i błędów wyszło mi, że najlepszą opcją dla mnie jest
30 minut przed treningiem. Ten czas idealnie spowodował działanie od początku do końca treningu (zazwyczaj trening z rozgrzewką to 1-1,15h). Pompa trzymała jeszcze trochę dłużej. Przyjmowałem tez nie za późno, raz bodaj wziąłem ok 18 i problemów ze snem nie miałem, ale z reguły przyjęcie do godziny 16.
Podczas treningów, zwracałem uwagę na takie odczucia:
- siła,
- motywacja do treningu,
- pompa,
- potliwość,
- skupienie,
- pobudzenie.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, iż wiele zależy od samej formy psycho-fizycznej danego dnia, dlatego nie zsumowałem punktów jakie wpisywałem po każdym treningu, tylko podam moją ocenę który z suplementów, subiektywnie, na mnie działał lepiej.
Zanim podam zwycięzcę, nadmienię jeszcze kwestię porcjowania.
Wg mnie, nie ma sensu dalece odbiegać ponad proponowaną przez producenta
1 porcję.
Wszedłem na 1,5 w trzecim tygodniu testu i różnica była niewielka. Być może przyzwyczajenie organizmu dało znać, ale na sam koniec, w piątym tygodniu miałem 1 trening z powrotem ponownie do 1 porcji i działało podobnie jak wcześniej. Dlatego 1 porcja jest idealnym rozwiązaniem – daje to na czym nam zależy oraz ekonomicznie wychodzi najlepiej.
Co do odczuć w powyższych punktach, najmniej działało w obu pobudzenie. Najlepiej Motywacja, skupienie. Różnica w moim odczuciu była w pompie oraz sile. Niewielka ale jednak.
Dla mnie,
PORÓWNANIE STANOFUSION I A. M. G. z firmy HI TEC : wypadło z korzyścią dla
StanoFUSION.
Po nim zawsze czułem wszystkie z parametrów mojej oceny wyżej o 2 punkty. Tak średnio. Ani razu, nawet w ciężki dzień StanoFUSION mnie nie zawiodło, przy A. M. G.
bywało dobrze, ze StanoFSUION
zawsze bardzo dobrze.
FOTKI:
Na koniec wrzucę parę fotek porównawczych. Niestety jak można się domyślić, okres 1 miesiąca to można się tylko dobrze zalać

, co można u mnie zaobserwować. Fotki zrobione dzisiaj, po 1,5 tygodnia od końca testu, kiedy nie miałem treningów z powodu kontuzji. W tym okresie nie robiłem rotacji węglami, gdyż ciężko mi było ogarnąć miskę w dni „tłuste” (miałem wyjazd po Polsce 3 dniowy + 4 dni na delegacji zagranicznej). Ogólnie wtedy miska trzymana (ale uciąłem kcal o ok 500-700, jak weszło). Dodatkowo w tym okresie miałem dwa dni odskoku – jeden totalnie Cheat Day na słodko (kcal ok 3600, dużo czekolady i słodyczy) i jeden dzień kalorycznie do 3000 ale z alkoholem czystym w tle. Więc zalało i czuję się generalnie źle. Parametry aż tak tragicznie nie poszły, ale psychicznie jednak boli. Fotki robiłem jak zwykle sam telefonem, i tylko takie wyszły w miarę OK bez poruszania, dlatego tylko 3 mam porównawcze sprzed testu. O naświetleniu, pikselach nie wspominam nawet. Takie wyszły i już nic nie zmieniam
Pozostaje spiąć poślady dalej, zacisnąć zęby z bolącym przedramieniem i masować dalej.
Pozdrawiam