Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

ból kości promieniowej

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3761

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 272
Witam,
W weekend przesadziłem trochę z z obciążeniem na hantlach przy wyciskaniu siedząc (barki). Z kolan robiłem podrzut hantli do pozycji i trochę jedna hantla (lewa) się zbuntowała, więc musiałem robić asekurację do powrotu z nimi na kolano. W wyniku tego poczułem ból kości promieniowej w lewym ręku. Później tego samego dnia robiłem bez przeszkód (może z bardzo małym bólem) powtórzenia (barki + klata).
Wczoraj dopiero jak robiłem biceps poczułem większy ból, zwłaszcza przy unoszeniu stojąc hantli i sztangi, jak i na modlitewniku. Po odłożeniu sztangi ból był 2-krotnie większy przez około 2 sec (przechodził promień).

Bez przeszkód robiłem z mniejszym obciążeniem biceps siedząc w oparciu o kolano.

Może za krótka i mało intensywna rozgrzewka? (być może). Polecicie jakieś dobre żele/maści na tego typu kontuzje? Może odpuścić na jakiś czas biceps, albo zmienić ćwiczenia np maszyny?

Zmieniony przez - KurtRolson w dniu 2017-02-22 11:20:16

Zmieniony przez - KurtRolson w dniu 2017-02-22 11:20:38

Zmieniony przez - KurtRolson w dniu 2017-02-22 11:22:29
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2090 Napisanych postów 49893 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 492546
Jak wspomnialas diagnozy przez neta sie nie stawia trzeba przeprowadzic badanie fizykalne (palpacja , testy itp.) a byc moze rozszerzyc o badanie obrazowe, problem moze dotyczyc np. w wyniku naciagniecia miesnia zginacza lokciowego nadgarstka
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17764 Napisanych postów 132959 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1464592
Na pewno kość promieniowa, ja bym bardziej ścięgna lub mięśnie obstawiał. Zrób odpoczynek, smaruj maścią przeciwzapalną.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Bardziej wydaje mi się, że kość boli zwłaszcza przy opuszczaniu, czy też odkładaniu większych ciężarów. No cóż w takim razie dzisiaj wizyta w aptece po jakąś maść.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Na spokojnie w domu zrobiłem test ze sztangą łamaną i sprawa wygląda następująco:
- robię serię na biceps na stojąco i jak odkładam sztangę to nagle powstaje 3-4 sekundowy moment jakby coś mi się rozrywało między nadgarstkiem a łokciem (przy kości)
- a jak robię serię taką samą i zamiast od razu odkładać sztangę przytrzymam ją parę sekund, to po odłożeniu nie czuje bólu rozrywającego.

Czym to może być spowodowane?

Zmieniony przez - KurtRolson w dniu 2017-02-22 19:20:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2090 Napisanych postów 49893 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 492546
KurtRolson

- robię serię na biceps na stojąco i jak odkładam sztangę to nagle powstaje 3-4 sekundowy moment jakby coś mi się rozrywało między nadgarstkiem a łokciem (przy kości)

zaznacz gdzieś na przykładowym zdjęciu dokładne miejsce występowania dolegliwości bólowych
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
W załączniku przesłałem zdjęcie i zaznaczyłem na czerwono gdzie boli. Boli też jak przyciskam w tym miejscu palcami, albo mocniej się opieram o to miejsce.

Zmieniony przez - KurtRolson w dniu 2017-02-23 10:33:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Czyli mniej więcej w miejscu przejścia mięśnia w ścięgno i może być to tkliwe w palpacji , Twoje dolegliwości raczej nie pochodzą z kości ,opisz dokładnie jak doszło do urazu bo nie bardzo rozumiem czytając pierwszą wypowiedź.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Przystępowałem do następującego treningu barków:

Siedząc na ławeczce wziąłem na kolana hantle po 27,5 w celu podbicia ich z kolana do pozycji jak na obrazku. Podbijając odskoczyła mi lewa ręka (źle chwyciłem) i gwałtownym ruchem (okrężnym) na odgiętym w lewo nadgarstku z hantlą wróciłem do pozycji wyjściowej (hantle na kolana).

Ból nie przeszkadza mi w żadnym innym ćwiczeniu oprócz robieniu bicepsa na stojąco czy na modlitewniku.

Zmieniony przez - KurtRolson w dniu 2017-02-23 11:05:30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
W momencie gdy ćwiczysz biceps to ból się pojawia w tym miejscu co zaznaczyłeś na przedramieniu i dotyczy tylko tej partii mięśniowej ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Tak dokładnie tak jest, wtedy kiedy ćwiczę biceps, a poza treningiem to w momencie kiedy się mocno opieram o to miejsce, oraz jak przyciskam palcami w to miejsce.

Może to wina zegarka, który regularnie mam na ręku, nawet podczas ćwiczeń?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Przy innych partiach nie odczuwasz żadnych dolegliwosci ?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Naciągnięty lub naderwany mięsień uda

Następny temat

Uraz klatki po treningu

Spalanie
Polecane artykuły