Czy żółtko ma więcej białka niż białko jajka? To zależy w jaki sposób na to spojrzymy. Jeśli uznamy, że jedna sztuka jaja waży ok. 55g i składa się z 20g żółtka i 35g białka wówczas wartości odżywcze będą się prezentować następująco:
Żółtko – 20g
- energia 63 kcal
- białko 3,1g
- tłuszcz 5,6g
- węglowodany 0,1g
Białko – 35g
(100g/ 35g)
- energia 17 kcal
- białko 3,8g
- tłuszcz 0,1g
- węglowodany 0,2g
W jednym jajku białko jaja ma nieznacznie więcej białka niż żółtko. Jeśli natomiast porównamy 100g każdego produktu to potwierdzi się informacja, że więcej białka jest w żółtku:
Żółtko – 100g
- energia 314 kcal
- białko 15,5g
- tłuszcz 28,0g
- węglowodany 0,3g
Białko – 100g
- energia 49 kcal
- białko 10,9g
- tłuszcz 0,2g
- węglowodany 0,7g
Białka w jajku
Białko jaja jest białkiem pełnowartościowym a to znaczy, że zawiera wszystkie
aminokwasy egzogenne, czyli takie których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, ale potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Warto dodać, że jajko nie składa się jedynie z białka, tłuszczu i węglowodanów. Jest to skarbnica wielu cennych wartości. Zawiera niemal wszystkie witaminy, w tym bardzo cenny kwas foliowy, karotenoidy, cholinę, niacynę. Ta ostatnia reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jaja to również źródło
lecytyny, która buduje błony komórkowe wszystkich komórek organizmu, zwłaszcza w mózgu, wątrobie i nerkach. Odpowiednia zawartość lecytyny w organizmie jest potrzebna do prawidłowego metabolizmu cholesterolu, poprawy stosunku HDL i LDL. Chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wynikającymi z odkładania się blaszki miażdżycowej a także działa protekcyjnie w stosunku do wątroby i woreczka żółciowego. Lecytyna wpływa na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga proces uczenia się i zapamiętywania.
W żółtku znajduje się jeszcze
luteina, wykazująca właściwości chroniące wzrok poprzez ochronie przed promieniowaniem słonecznym. Luteina działa przeciwutleniające, więc może również działać przeciwnowotworowo i spowalniać procesy starzenia się.
Zalecenia dotyczące spożycia jaj są różne, nie musimy się jednak obawiać o ich nadmiar jak się do niedawna uważało. Jaja to skarbnica wartości odżywczych, doskonałe uzupełnienie diety w białko i tłuszcze.
Więcej na temat jajek i ich wartości odżywczych:
https://www.sfd.pl/Czy_jeść_surowe_jajka-t132326.html
https://www.sfd.pl/ile_bialka_w_jednym_jajku_-t166072.html
https://www.sfd.pl/Ile_bialka_w_bialku_jaja__-t252837.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 14:33:23