Szacuny
3
Napisanych postów
267
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
6448
Witam wszystkich !
Mam mały problem z cholesterolem (na sfd byl juz pare razy poruszany ten temat ale przewaznie dotyczyl on osob starszych). Ja mam 20 lat i obecnie stan mojego cholesterolu wynosi 276. Po ostatnim badaniu wynik byl 230 po czym ograniczylem spozywanie sera, jajek itp. kontrolowalem diete a i tak cholesterol sie podniosł. Nie wiem juz jak z nim walczyc bo sport uprawiam caly czas. Moze jakas suplementacja pomoze ? albo ostrzejsza dieta ?
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
15438
Jeżeli chodzi w skrócie o apsekt cholesterolu to na podwyzszenie jego poziomu wpływaja kwasy tłuszczowe nasycone, sacharoza i fruktoza. Istotna jest nie tylko zawartośc cholesterolu ogólnego, ale przede wszystkim jego frakcji LDL (szkodliwej). Moze ona ulegać niekorzystnym procesom oksydacji prowadząc w efekcie do nasilenia zmian miażdżycowych. Tutaj ochrona role beda spełniać preparaty : Beta-karoten, Green Tea oraz CLA. Duży udział w redukowaniu poziomu cholesterolu mają również włókna chitynowe (CHITOSAN)
Szacuny
57
Napisanych postów
6563
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
45379
Polecam lecytyne w dawkach ok 10-15g dziennie
mojemu znajomemu pomógł w tej materii
"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
Szacuny
15
Napisanych postów
4202
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
31691
Wedlug ostatnich badan cholesterol z pozywienia nie ma wplywu na profil cholesterolu we krwi ! Takze nie musisz ograniczac szczegolnie jajek gdyz zawieraja lecytyne.
Poziom cholesterolu moze byc wysoki z kilku przyczyn, zle odzywianie(duzo wegli prostych i kwasow ntluszczowych nasyconych), stres. Rowniez polecam lecytyne w celu zmniejszania jego poziomu
Szacuny
3
Napisanych postów
267
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
6448
ok dziekuje bardzo za porady, napewno sie do nich zastosuje. Jestem bardzo zdziwiony tym cholesterolem dlatego ze ciagle uprawiam sport, oraz przestrzegam diety, jednak u mnie jest to spowodowane napewno z wzgledu na genetyke, ale bede z tym walczyl :), dzieki jeszcze raz i pozdrawiam