Mam chondromalacje rzepki, skrzypią mi kolana i płaskostopie. Wiem co mam robić zeby z tym walczyć- cwiczenia wzmacniajace chrzastki, glukozamina i sport. Własnie z tym ostatnim jest problem, zastanawia mnie to, czy za duzo nie trenuje i glukozamina którą pochlaniam juz dobre 4 msc (czasem zdarzy mi sie zastąpić galartem z swini) moze nie nadąrzać za moją intesywnością ruchową ale przeciez maź w stawach sie produkuje gdy cwiczymy tak? Kolana mi skrzypią i nie ustepuje to, i wlasnie to mnie niepokoi. Zastanawia mnie tez czy płaskostopie moze mieć w tym powód. Bo wkoncu "kiedy fundament pęka to i konstrukcja powoli". Czy tor ruchowy kolan tam w srodku moze być inny przez płaskostopie? Obecnie pod rzepką czuje lekki ból (kiedys przy przysiadach teraz juz nie) gdy biegam bo betonie np- a treningi mamy wlasnie w garazu gdzie jest beton. Na szczescie biegamy tylko w czasie rozgrzewki, reszta treningu to zazwyczaj praca przy worku, sparingi i skakanka.
Trenuje 6 dni w tygodniu, nie mam nadwagi wrecz przy wzroscie 186 mam wage 71kg. Z góry dzieki za chęci pomocy i wyjasnienia
Trenuje 6 dni w tygodniu, nie mam nadwagi wrecz przy wzroscie 186 mam wage 71kg. Z góry dzieki za chęci pomocy i wyjasnienia