to moje experience...z tą nieuleczalną chorobą
tekst trochę bez ładu i składu.powstał (jak ja

osobiście cierpię na chondromalcję rzepki, wpierw jedna, teraz juz sam wiem zaczyan sie druga noga
nlpz mi nie nie daje (napewno jakoś tam działa)poza bólem żołądka.szkoda na nie zdrowia. osobiście było już wszystko co tylko miało pomóc.
i mogę się wypowiedzieć odnośnie różnych leków i nieleków stosowanych w lecznictwie formalnie i nieformalnie(w moim przypadku):
1.kategoria nic nie pomaga, dużo szkodzi - nplz i jakiś zastrzyk w kolano (też 0 skutku)
2. kategoria coś tam pomaga, trochę szkodzi - chondroityna
3.kategoria coś tam pomaga - glucozamina, msm
4. kategoria nic nie czuję - kolagen
5. daje radę - deca durabolin!
6. działa jakoś (no tyle środków razem to już chyba musi k....a) ale powoli i raczej to chyba placebo - połączenie glucozaminy, msm chondroityny i kolagen (żarłem zwykła żelatynę) testowałem 30 dni i cos tam zadziałało.
7. magnetronik i awqawibron polecam fajie się leży i myśli : pomoże k...czy znów nie. pomogło!NA JAKIŚ CZAS....
ALE TO WSZYSTKO CHYBA GŁÓWNIE TYLKO ZALECZA EWENTUALNIE ZAPOBIEGA POGŁĘBIANIU UBYTKU CHRZĄSTKI.JEJ PRZECIEŻ SIE NIE DA ODBUDOWAĆ.DA SIĘ PRZESZCZEPIĆ ZA JAKIEŚ 20 TYS DOLCÓW
8.COMBO: DECA durabolin i WCHODZENIE PO SCHODACH Z PLECAKIEM Z OBCIĄŻENIEM. DAŁO RADĘ.
ZERO BÓLU DOPIERO K... PO CYKLU BÓL NASILIŁ SIĘ. BO PODOBNO MAM NIC NIE DZWIGAĆ NA STOJĄCO CZYLI ZERO PRZYSIADÓW, NAWET DURNY BICEPS ze sztangą ODPADA.LEKARZ STWIERDZIŁ POGORSZENIE NO I ZNOWU PUNKT 6 I 7 I POMOGŁO
9. wymyślilem sam wgłebiając sie w chorobę.a mianowicie: chonromalacja i inne tego typu rzeczy są też wynikiem nieprawidłowego (czytaj przerostu)rozwoju mięsni i tu za dużo ćwieczeń na czworogłowy a za mało na dwógłowy uda.U MNIE KARATE. kopanie z obciążeniem, rozciąganie też mi zjechało kolana, przysiady itp. stąd miesień 4 głowy jest znacznie silniejszy i pieprzy nam za pomocą jakiś niezbadanych sił rzepkę, bo innaczej noga trochę funkcjonuje.po prostu ten mięśień dominuje i jakoś to tam przeciaża.
i teraz UWAGA pomaga mi bardzo nawet przy mocnym bólu
na stojąco unoszenie, zginanie do kąta prostego (do pośladka) nogi)każda z osobna. obciażam sobie woreczkami z piaskiem 5kg i ćwiczę powoli dokłądnie napinając maksymalnie.EFEKT KAŻDY BÓL OD RZEPKI ZNIKA NATYCHMIAST PO 1 SERII. JA SOBIE ROBIĘ 3 TAKIE ZESTAWY PO 3 SERIE W TYGODNIU.
ŁĄCZĘ TO Z MARTWYM CIĄGIEM NA PROSTYCH NOGACH ZE SPOKOJNYM OBCIĄŻENIEM
reasumując nplz nidgy więcej nie wezmę
samej glucozaminy i pozostałych też z osobna
jedynie warto zainwestować w punkt 6 bo jakiś dało efekt
NAPEWNO DZIAŁA PUNKT 9.
PRÓBUJĘ ZROBIĆ PRZEZ MIESIĄC JEDYNIE DWUGŁOWY, CHOĆ TRUDNO TAK SIĘ NA NIM SKUPIĆ WYŁACZNIE, GDY SIE DOJEŻDZA NA ROWERZE DO PRACY A POŹNIEJ ROZPOCZNĘ RÓWNOMIERNY TRENIG NÓG (OCZYWIŚCIE I TAK Z WIĘKSZĄ UWAGĄ NA TO CO Z REGUŁY NIEKTÓRZY BAGATELIZUJĄ CZYLLI DWUGŁOWY UDA)
trochę skomplikowany post mam nadzieję, że komuś pomoże.naprawdę polecam punkt 9!+ połączenie z innymi poza 1
pozdrawiam
każdy z nas jest inny...
dlatego każdy powinien być traktowany indywidualnie...
w dopingu najważniejsza jest profilaktyka, by doping dawał to po co został stworzony, czyli radość, a nie szybszą śmierć