Szacuny
4
Napisanych postów
292
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
2002
jesli byl ten temat poruszany prosze o post bo ja nie znalazlem
mianowicie mam pytanie do osob kture sobie juz montowaly chwyty poniewaz wolal bym ich nie w wiercac tylko wolal bym przykleic na np zywice do sciany otynkowanej i obawiam sie czy z czasem nie beda odpadac razem z tynkiem (tylko trawers tak ze nie bedzie wiekszych szarpniec)
i wolal bym odpowiedzi od osob z praktyka w temacie bo teorie to i ja mam
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
12
Nie da rady bez wiercenia
tynk predzej czy później odpadnie
musisz zakotwiczyć w cegle lub w betonie
(ścianie właściwej)
inaczej nic z tego nie będzie
a jak nie chcesz dziurawić ściany
to możesz to zrobić na dużej płycie OSB
i poprzykręcać do niej chwyty :)
jak oczywiście masz taką możliwość
pozdrawiam Adam
Łatwiej kijek pocieńkować niż go potem pogrubasić!
Szacuny
1
Napisanych postów
6
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
40
zawsze mozesz zrobić takie cos http://pegas.ovh.org/pliki/decha.jpg :)
płyta OSB 22mm przymocowana do sciany czterema kołkami rozporowymi (fi 12mm, dł 12cm) gmiazda na chwyty fi10
planuje to jeszcze troche wydupić... gdzies tak 10 stopni
Szacuny
4
Napisanych postów
292
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
2002
fajnie sobie to wymysliles a czym te deseczki z gory okleiles?
a co do drazka proponowal bym zamiast tych gapek okleic caly plastrem bez opatrunkowym (znacznie lepsze w praktyce i wdodatku na calej szerokosci masz dobry chwyt)
co do plyty to zastanawiam sie jak bedzie z jej zywotnoscia bo ja to robie na dworzu a deszcz moze ja chyba troszke zmasakrowac ze narazie mam plaska scianke i skromna ale na wiosne sie rozrosnie...hehe jesli masz jakis dobry pomysl na przewieszke do zrobienia na dworzu to chetnie zobacze
Szacuny
1
Napisanych postów
6
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
40
deseczki oklejone miękkim papieram ściernym - wiem ze to nie najlepszy pomysł ale akurat papier miałem pod reką jak to robiłem
drązek taki juz kupiłem i nie chciało mi sie go owijać... pewnie jak gąbki popękaja to okleje jakims bandazem, juz o tym myślałem:)
wogóle musze to troche zmodernizować, całość zrobiłem w jeden deszczowy wieczór bez zadnych wstępnych planów i teraz widze jeszcze pare niedociągnięc;]
wydaje mi sie, że jak płyte czyms zaimpregnujesz to powinna spokojnie wytrzymać, ale nigdy takiego czegos nie robiłem wiec moge sie mylić;]
bliżej mam z poznania w sokoły ale w rzędkach tez sie pojawiam czasami:D
Szacuny
2
Napisanych postów
16
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
1218
Polecam też kilka wskazówek jak zrobić sobie fajną ściankę kilka lat temu o tym pisałem :)
https://www.sfd.pl/wspinaczka-t118086-s5.html W razie jakiś pytań lub wątpliwości z miłą chęcią pomogę :)
pozdrawiam