Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
sadzicie ze 150 g cukru (normalny bialy) z mlekiem i 50 g bialka (odzywka bialkowa) to dobre zaraz po treningu ?
wiem ze musza to byc weglowodany proste ale czy zwykly cukier moze byc ?
Szacuny
249
Napisanych postów
41358
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
126219
Ja byn czegos takiego nie przelknal, od dawna nie stosuje ladowania weglami po treningu -wrecz przeciwnie zmienilem sposob odzywiania na niskoweglowodanowy.
Ale jesli musisz to cukier, to cukier prosty wiec bedzie OK
Szacuny
1
Napisanych postów
257
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
2536
O rany 150gram cukru(zwykły biały)- nie dał bym rady, chyba bym zwymiotował.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Codzienny terror w drodze do chwały,
bo życie jest zbyt krótkie, aby być mały !!!
Szacuny
17
Napisanych postów
1559
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
15619
Z tymi węglowodananmi prostymi po treningu to jest ciekawa sprawa. Otóż z jednej strony spożywając węgle proste po treningu liczymy na hamowanie katabolizmu poprzez wydzielanie hormonu anabolicznego insuliny. Niedawno czytałem, że na krótko po treningu weglowodany wogóle nie powodują wyrzutu insuliny, mało tego, węglowodany w tym czasie nie potrzebują insuliny aby przedostać sie do komórek mięsniowych! Mało tego, spożywanie węglowodanów prostych natychmiast po treningu nie nasila wogóle lipogenezy (syntezy tłuszczy). Tak wiec rola węglowodanów prostych po treningu polega nie tyle na hamowaniu katabolizmu (w tym celu niezastapione bedą aminokwasy lub hmb) co na szybkim uzupełnieniu zapasów glikogenu w mięśniach.
Stąd uważam ze wskazane jest spożywanie cukrów ale w ograniczonej ilości (max 50g), przy czym ze względów zdrowotnych nie polecam cukrów rafinowanych (sacharoza, glukoza) gdyż jak wiadomo sa one "złodziejami" witamin grupy B. Lepiej stosować napoje izotoniczne (od razu zawierają witaminy i minerały w odpowiedniej proporcji, wafle ryzowe lub w ostateczności rozcieńczone soki owocowe.
Co do łaczenia białek z cukrami - raczej odradzam. Cukry utrudniają wchłanianie białek. Lepiej poczekać jakieś 45min po spozyciu cukrów i dopiero potem spozywać własciwy posiłek białkowy.