Kiszenie ogórków,a marynowanie, to co innego. Przecież kiedy robi się ogórki konserwowe, to słoiki się gotuje po to między innymi, aby się zamknęły. I taki czosnek też jest na pewno pasteryzowany, pomijając już wszelkie inne dodatki.
Inna sprawa, że chyba wszelkie marynaty na bazie octu spirytusowego nie są zbyt zdrowe, co innego naturalne kiszenie.
Generalnie wszelkie owoce i warzywa powinno się jeść świeże, bo niestety większość korzystnych dla zdrowia związków takich jak
witaminy i właśnie antybiotyki czy enzymy w podwyższonej temperaturze ginie,a niektóre nawet pod wpływem tlenu czy światła, stąd mówi się o tym, aby np. surówki przygotowywać bezpośrednio przed zjedzeniem.
Najkorzystniejszym procesem obróbki i konserwacji żywności z punktu widzenia zachowania wartości odżywczej jest głębokie mrożenie, dlatego warzywa z mrożonek w zasadzie nie odbiegają jakością odwarzyw świeżych.
No, wystarczy wymądrzania:) Informacje są ze studiów, nie wymyślone przeze mnie
