Mrożenie jest jednym z procesów konserwacji żywności, który opóźnia w znacznym stopniu psucie się żywności. Wynika to ze zmniejszenia aktywności enzymów i zapobieganiu namnażania się drobnoustrojów. Bakterie w celu rozwoju potrzebują wody. Ta z kolei w wyniku mrożenia zmienia swój stan skupienia, co uniemożliwia ich rozwój. Niska temperatura powoduje również zahamowanie procesu jełczenia tłuszczów w produktach. Należy jednak pamiętać, że o ile mrożenie zabija pasożyty, np. w rybach, o tyle nie zabija ono mikroorganizmów. Na czas mrożenia zostają one unieczynnione, a następnie po rozmrożeniu dalej bytują na produkcie. Dlatego też warto mieć na uwadze co, jak, kiedy mrozimy, jak również rozmrażamy.
Kasze są produktami pozyskiwanymi z nasion zbóż lub zbóż rzekomych, w postaci rozdrobnionej. Dzięki wysokiej zawartości skrobi są one jednym z najlepszych źródeł węglowodanów. Zawierają one również sporo witamin i składników mineralnych. Dlatego też warto, jest spożywać różnego rodzaju kasze w naszej diecie i zamieniać je na inne.
Mrożenie kaszy jest dość rzadko spotykanym zabiegiem. Nic nie stoi na przeszkodzie. Jednak warto mieć na uwadze, że gotowanie większości kasz to zaledwie 10 minut, więc nieszczególnie warto mrozić je, aby zaoszczędzić czas. Ugotowana kasza może leżeć w lodówce około 3 dni. Odmrożenie kaszy zajmie nam więcej czasu niż jej ugotowanie a z kolei wrzucenie zamrożonej kaszy do wrzątku spowoduje, że dodatkowo stracimy cześć witamin i składników mineralnych.
