Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
469
siema, wiem że to troche głupie pytanie, ale nie znam sie na kulturystyce i mam pytanie: czy można sie napakować samymi pompkami, różnie wykonywanymi, bez używanie hantli, sztangi itp.? (chodzi mi o ogólną rozbudowe wszystkich mięśni poza dolnymi partiami)
pozdawiam
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6840
Napisanych postów
62862
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784521
Niestety nie da się
Zwróć uwagę że wszelkiego rodzaju pompki atakują głównie klatkę piersiową i tricepsy więc trudno nimi rozbudować np plecy czy barki plan musi być bardziej kompleksowy i obejmować też dolną połowe ciała
Szacuny
1
Napisanych postów
9
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
181
Witaj, myślę że jakbyś tych pompek na różne sposoby nie robił, to główną pracę wykonują mięśnie piersiowe, naramienne i trojgłowe ramienia, a zostaje ci sporo innych do przećwiczenia. Poza tym jeśli możesz wykonać powyżej 12 powtórzeń w serii przyrost masy nie będzie duży więc trzeba się dociążać wtedy (wiadro z wodą, worek z piaskiem, odważnik 17,5kg itp. na plecach).
Szacuny
1
Napisanych postów
411
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
13529
Trening domatora ma pewne ograniczenia dojdziemy do jakiegoś poziomy w mniej czy wiecej zadawalajacym nas stopniu (to jak daleko zajdziemy zależy od genetyki i podatności mięśni na bodźce)i stop dalej trzeba będzie poruszyć mięśnie żelastwem.