mam pytanie, który z powyższych leków jest silniejszy, bardziej niebezpieczny i bardziej uzależniający? który ma szybsze działanie?
...
Napisał(a)
Problemy psychiczne dotknąć mogą każdego w najbardziej niespodziewanej sytuacji. Tragedia rodzinna, choroba, utrata pracy, problemy w szkole, z dziewczyną, czy innego rodzaju czynniki mogą wpłynąć na nasz stan psychiczny. Dlatego też w sytuacjach takich zdecydowanie warto udać się do lekarza specjalisty - psychiatry, który dokładnie określi, jakie leki będą odpowiednie w stosunku do naszego problemu, oraz w jakich ilościach.
Diazepam jest długo działającą pochodną benzodiazepiny. W wyniku wiązania się z receptorem benzodiazepinowym powoduje określone reakcje w komórce. Dzięki temu diazepam wykazuje czynności hamujące komórek nerwowych w układzie nerwowym. Wykazuje on również działanie:
- przeciwdrgawkowe,
- przeciwlękowe,
- uspokajające,
- nasenne,
- obniżające napięcie mięśniowe.
Xanax również jest pochodną bezodiazepiny. Wywiera działanie hamujące na wszystkich poziomach centralnego układu nerwowego. Działa on więc na bardzo podobnej zasadzie do diazepamu. Warto pamiętać o przeciwwskazaniach do stosowania leku:
- nużliwość mięśni,
- ciężka niewydolność oddechowa,
- zespół bezdechu sennego,
- ciężka niewydolność wątroby.

Diazepam jest długo działającą pochodną benzodiazepiny. W wyniku wiązania się z receptorem benzodiazepinowym powoduje określone reakcje w komórce. Dzięki temu diazepam wykazuje czynności hamujące komórek nerwowych w układzie nerwowym. Wykazuje on również działanie:
- przeciwdrgawkowe,
- przeciwlękowe,
- uspokajające,
- nasenne,
- obniżające napięcie mięśniowe.
Xanax również jest pochodną bezodiazepiny. Wywiera działanie hamujące na wszystkich poziomach centralnego układu nerwowego. Działa on więc na bardzo podobnej zasadzie do diazepamu. Warto pamiętać o przeciwwskazaniach do stosowania leku:
- nużliwość mięśni,
- ciężka niewydolność oddechowa,
- zespół bezdechu sennego,
- ciężka niewydolność wątroby.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
bralem diazepam, generalnie wybrałbym ten lek, a skutki jak skutki, zazwyczaj wystepuja we wszystkich takich lekach - drzenie rak, czasem sennosc, ale kto ci to zapisal i czemu masz wybor miedzy dwoma lekami?
1
Dwie najlepsze chwile w życiu ?- początek orgazmu i koniec srania
...
Napisał(a)
Tylko rel brałem / biorę okazjonalnie na sen więc nie mam porównania...
1
doping & zdrowie
...
Napisał(a)
lekarz mi przepisał xanax, ale troche sobie poczytałem w necie o tych benzodiazepinach czy jak to zwą i zastanawiałem się który z tych leków jest najsilniejszy tak z czystej ciekawości, lekarz kazał mi to brać codziennie ale ja na to leje, wole brać doraźnie niż wpakować się w jeszcze większe bagno niż teraz jestem.
...
Napisał(a)
lekarz kazał brac ci to codziennie???? Z jakiego powodu? Te leki za***iscie uzalezniaja i bardzo trudno wyjsc z nalogu, bez pomocy specjalistow jest to malo prawdopodobne. Niestety obserwuje ze mnostwo starszych osob jest uzalezniona od bdz.
Xanax to typowy lek p/lękowy, działa szybko i dość krótko, chyba ze jest to Xanax SR to dziala 12h. Relanium dluzej.
Xanax to typowy lek p/lękowy, działa szybko i dość krótko, chyba ze jest to Xanax SR to dziala 12h. Relanium dluzej.
...
Napisał(a)
bez przesady, jadlem KILKANASCIE psychotropow i jakos sie nie uzaleznilem, poza tym z lęku jak i z depresji można dość skutecznie wyjść, po drugie takich leków nie bierze się nie wiadomo ile, z reguły (u mnie) jadłem sobie lek X przez miesiąc (mówie o tych które miałem oficjalnie przyjmować), później aspat/alat i kolejny miesiąc i zmiana leku z kilkudniowym zejściem albo bez zejścia (jeśli był to słabszy lek)
masz niewielkie szanse że odczujesz jakieś poważniejsze skutki uboczne, najczęstsze ci napisalem, u mnie to było:
drzeie rąk
bóle trzustki
bóle watroby
sennosc, zmeczenie, biegunka, nocne poty, zaburzenia widzenia, sztywnosc szyi, wysypka (po wystapieniu objawow przerwalem - zejsciem - branie i wszystko wrocilo do normy)
przy braniu w cyklu 1-2 miesiecznym raczej nie masz szans na pozniejsze dyskinety i skutki uboczne, a jesli wystapia to raczej w pierwszym tygodniu stosowania i wtedy odstawiasz dragi
i koniecznie zrezygnuj z prowadzenia samochodu przez okres adaptacji (z reguły ok. 7 dni, bo nietrudno o kuku
)
masz niewielkie szanse że odczujesz jakieś poważniejsze skutki uboczne, najczęstsze ci napisalem, u mnie to było:
drzeie rąk
bóle trzustki
bóle watroby
sennosc, zmeczenie, biegunka, nocne poty, zaburzenia widzenia, sztywnosc szyi, wysypka (po wystapieniu objawow przerwalem - zejsciem - branie i wszystko wrocilo do normy)
przy braniu w cyklu 1-2 miesiecznym raczej nie masz szans na pozniejsze dyskinety i skutki uboczne, a jesli wystapia to raczej w pierwszym tygodniu stosowania i wtedy odstawiasz dragi
i koniecznie zrezygnuj z prowadzenia samochodu przez okres adaptacji (z reguły ok. 7 dni, bo nietrudno o kuku

1
...
Napisał(a)
Alprazolam (Xanax) jest znacznie silniejszym lekiem niż diazepam, z kolei diazepam ma dłuższy czas półtrwania. Wszystko zależy od celu, w jakim korzystasz z tych środków. Jeżeli leczysz zespół lękowy, to lepszy będzie diazepam, jeżeli chodzi o leczenie bezsenności - alprazolam.
...
Napisał(a)
a czy ten xanax może mieć jakiś wpływ na sny? wziołem sobie wczoraj xanax na noc żebym szybko zasnął no i miałem coś koło 10 snów jeden za drugim: jeden był o rycerzach, drugi że byłem mnichem buddyjskim, trzeci ze uratowałem jakąś dziewczynke tonącą w jeziorze itp. reszty mi się nie chce wymieniać. Pierwszy raz mi się takie coś przydarzyło. Nie wiedziałem że ten lek może mieć aż tak duży wpływ na banie 

2
...
Napisał(a)
no jasne ze moze miec, ale generalnie raczej moga powodowac koszmary
poza tym nie wkrecaj sobie, bo 90% takich leków trzeba brać co najmniej 2-3 tygodnie żeby nastąpiło działanie terapeutyczne, wiec chyba antyterapeutyczne zaraz po wzięciu nie wystąppi

poza tym nie wkrecaj sobie, bo 90% takich leków trzeba brać co najmniej 2-3 tygodnie żeby nastąpiło działanie terapeutyczne, wiec chyba antyterapeutyczne zaraz po wzięciu nie wystąppi

1
...
Napisał(a)
czemu w wikipedii w definicji diazepamu jest oznaczzenie dużę X-szkodliwy a przy alprozamie tego nie ma? to xanax jest mniej szkodliwy?
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!