...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Większość osób wie o tym, że dieta, szczególnie dobrze ułożona, pod nasz organizm, jest podstawą sukcesu w każdej dyscyplinie sportu, jak i w utrzymaniu zdrowia i wyglądzie sylwetki. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że aby ją ułożyć, jak i sprawdzić, konieczne są podstawowe informacje, bez których nie ma możliwości, aby cokolwiek stwierdzić. Podobnie jest również w Twoim przypadku. Nie da się niestety oceniać diety, nie wiedząc o Tobie w zasadzie nic. Nie znamy Twojej płci, masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej, poziomu tkanki tłuszczowej itp. W takiej sytuacji konieczne będzie wypełnienie ankiety z tego typu informacjami. Znaleźć ją możesz w tym oto temacie:
https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html
Mając wypełnioną ankietę, musisz zacząć od wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego i jeżeli celem jest budowa masy mięśniowej, to dodania około 300 kcal, tak, aby bilans kaloryczny był dodatni. Nie podałeś niestety tak ważnych informacji. Zapotrzebowanie kaloryczne wyliczyć możesz z tego wzoru:
https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html
Dopiero wtedy będziemy mogli oceniać całość diety. Z tego, co wkleiłeś, ocenić można jedynie jakość produktów w diecie. Wyeliminować warto wędliny, duże ilości mleka, płatki kukurydziane. Dieta poza tym powinna być urozmaicona, a nie ciągle gainer lub ryż z kurczakiem. Jest to niedoborowe i jałowe. Gainer tylko i wyłącznie po treningu. Do każdego posiłku minimum 200 g warzyw, a posiłki pełnowartościowe, a nie sam twaróg lub same płatki owsiane.

https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html
Mając wypełnioną ankietę, musisz zacząć od wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego i jeżeli celem jest budowa masy mięśniowej, to dodania około 300 kcal, tak, aby bilans kaloryczny był dodatni. Nie podałeś niestety tak ważnych informacji. Zapotrzebowanie kaloryczne wyliczyć możesz z tego wzoru:
https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html
Dopiero wtedy będziemy mogli oceniać całość diety. Z tego, co wkleiłeś, ocenić można jedynie jakość produktów w diecie. Wyeliminować warto wędliny, duże ilości mleka, płatki kukurydziane. Dieta poza tym powinna być urozmaicona, a nie ciągle gainer lub ryż z kurczakiem. Jest to niedoborowe i jałowe. Gainer tylko i wyłącznie po treningu. Do każdego posiłku minimum 200 g warzyw, a posiłki pełnowartościowe, a nie sam twaróg lub same płatki owsiane.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Jak dla mnie to musisz popracować nad ilościami jedzenia w gramach. Ciekaw jestem jak "uzyskasz" 125g ryżu białego albo 125g płatków owsianych. Łatwo Ci będzie robić sobie jedzenie mierząc je szklankami, np. ja jem na śniadanie szklankę płatków owsianych i półtorej szklanki mleka. 1 szklanka płatków owsianych to 110g, szklanka mleka to 240g, torebka ryżu to 100g, pierś z kurczaka zazwyczaj ma 500g, więc dzielisz na 4 porcje (2 porcje dziennie), to wychodzi 125g piersi a nie 100g, duża łyżka stołowa oliwy z oliwek to 10g. Chleb zależy od rodzaju, są żytnie chleby pakowane po 5 kromek w folię, tam jedna kromka waży 70-72g, mniejsza kromka waży 30-40g.
...
Napisał(a)
Patent z mierzeniem szklankami czy miarkami jest dobry, mniej czasochłonny niż ważenie.
Konkretna bielizna męska http://www.key4u.pl/pl/391,men,category
...
Napisał(a)
Za mało warzyw. Za dużo mleka. Brakuje jakiegoś owoca. Przydała by się tłusta ryba, jajka, orzechy włoskie itp. Ser hohland i szynka to nie najlepszy wybór.
Zmieniony przez - shocker w dniu 2013-08-22 14:44:14
Zmieniony przez - shocker w dniu 2013-08-22 14:44:14
...
Napisał(a)
wydaje mi się że z porcjami nie będzie problemu bo np porcje podniósl ryżu bym podniosl do 150 g to 1,5 paczki wiec to nie problem rozdzielic ;) czy około litr mleka dziennie to duzo? i tak tyle dziennie pije bez diety . orzechy może gdzieś tam dorzuce a owoców nie jadam. zamiast szynki moge wrzucic całe jajka . ilosc warzyw też moge podniesć i w miedzy czasie podjadac marchewke .
Zmieniony przez - kamil129 w dniu 2013-08-22 18:15:13
Zmieniony przez - kamil129 w dniu 2013-08-22 18:15:13
...
Napisał(a)
Przecież od tego waga jest - niecałe 40zł w byle markecie znajdziesz. Zabawa w kubeczki, miarki itp to głupota.
...
Napisał(a)
Wagę elektroniczna to koszt 15-20zł, więc ja nie kumam problemu odmierzenia 125g owsianych...
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.
...
Napisał(a)
"Przecież od tego waga jest - niecałe 40zł w byle markecie znajdziesz. Zabawa w kubeczki, miarki itp to głupota."
Raczej przyrządzanie jedzenie z jakąś wagą i sprawdzanie jedzenie co do grama jest dla mnie głupotą. Jeszcze tylko kalkulator wyciągnij i licz czy Ci się będzie białko zgadzało.
Raczej przyrządzanie jedzenie z jakąś wagą i sprawdzanie jedzenie co do grama jest dla mnie głupotą. Jeszcze tylko kalkulator wyciągnij i licz czy Ci się będzie białko zgadzało.
...
Napisał(a)
Dla mnie od zawsze czymś oczywistym i naturalnym było używanie wagi przy diecie - nie widzę w tym nic złego lub dziwnego... Nie przyszło mi do głowy odmierzanie czegoś szklankami czy łyżkami. Stawiam kieliszek na wagę, taruje(zeruje) i wlewam oliwy tyle ile potrzeba. Jak ktoś potrzebuje kalkulatora to też żaden wstyd, choć sam nie używałem. Tak czy siak jeśli przygotowuje się jakiś posiłek po raz X to już nie będzie zapewne takiej potrzeby.
Ale to chyba nie nasza sprawa jak autor sobie poradzi z wydzielaniem porcji.
Kamil129 - w drugim posiłku proponuje pierś kurczaka w kanapkach zamiast szynki. Przede wszystkim napisz więcej info o sobie, ale już teraz można powiedzieć - więcej ryb, tłustego mięsa. Zamiast oliwy dorzuć czasem olej rzepakowy, orzechy
Ale to chyba nie nasza sprawa jak autor sobie poradzi z wydzielaniem porcji.
Kamil129 - w drugim posiłku proponuje pierś kurczaka w kanapkach zamiast szynki. Przede wszystkim napisz więcej info o sobie, ale już teraz można powiedzieć - więcej ryb, tłustego mięsa. Zamiast oliwy dorzuć czasem olej rzepakowy, orzechy
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!