chodzi mi o przyciąganie wyciągu. mam pytanie, czy przyciąganie do klatki wejdzie równie dobrze na szerokość pleców co przyciąganie do karku?? podkreślam, że przyciągam do klatki pionowo w dół (bez marnego machania jak największego ciężaru z jak największym odchyleniem pleców i oszukiwaniem), zatrzymuję na klacie i powoli opuszczam. do klatki czuję bardziej ćwiczone mięśnie i jest większy zakres ruchu. a poza tym, to ciężko u mnie z techniką do karku (w przeciwieńswie do klatki) :-]
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
"podkreślam, że przyciągam do klatki pionowo w dół (bez marnego machania jak największego ciężaru z jak największym odchyleniem pleców i oszukiwaniem)"
Wg Atlasu i nie tylko przy ściąganiu do klatki powinno się plecy lekko odchylać do tyłu.
Ściąganie do karku jest bardziej kontuzjogenne, mniej naturalne dla stawów.
Wg Atlasu i nie tylko przy ściąganiu do klatki powinno się plecy lekko odchylać do tyłu.
Ściąganie do karku jest bardziej kontuzjogenne, mniej naturalne dla stawów.
...
Napisał(a)
najlepiej na szerokos plecow zadziała podciąganie (się) na drązku
wiem, nie takie bylo pytanie - jednak rzecz w tym, ze tu (mysle) róznice bedą dosc małe (kark vs klata). Sciaganie do karku jest bardziej kontuzjogenne, jednak przy dobrej technice wszystko bedzie ok
Wiec mysle ze nie stanowi to argumentu. Wiele razy spotkalem sie z opiniami kulturystów, którzy "nie wyobrazają sobie porzadnego treningu pleców bez ściągania szerokiego drązka za kark". Cos w tym musi byc
Ponadto, na stronie Treca, Mawashi mówi conieco o tym ćwiczeniu, podkreślając jego zalety (pozatym, ze jest cwiczeniem świetnie rozwijającym najszersze, odciąza kręgosłup). Ja lubie to ćwiczenie. Na drugi dzien - czuje po nim połowe pleców 

...
Napisał(a)
no a możecie mi podać (oprócz atlasu kultursytyka) jakieś strony opisujące lub/i przedstawiające wykonywanie przyciągania wyciągu do karku?
...
Napisał(a)
Arty fajne.
Rzymski martwy ciąg to martwy na prostych nogach, czy jak?
ps. ściąganie do karku jednak będę musiał spróbować
Rzymski martwy ciąg to martwy na prostych nogach, czy jak?
ps. ściąganie do karku jednak będę musiał spróbować

...
Napisał(a)
No coz...szczerze? Sam uwielbiam szerokie chwyt-do karku. Zarowno drazek jak i wyciag. Ale odradzam to cwiczenie jesli masz jakiekolwiek problemy z barkami. W cwiczeniu tym nastepuje silna rotacja zewnetrzna kosci ramiennej. Mozesz przeciazyc miesnie podtrzymujace pas barkowy. Mozesz tez doprowadzc do ich urazu. Naprawde latwiej wybrac przyciaganie do klatki. Tym bardziej, ze sporo osob kopie technike pochylajac kark ku przodowi co wprowadza dodatkowe ryzyko.
Nie ma ludzi nieomylnych...
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!