Szacuny
2
Napisanych postów
31
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
246
od 2 miesięcy ćwiczę callanetics 2-4 razy w tygodniu. Ostatnio pojawił się problem.Ostatnio drżą mi mięśnie brzucha podczas ćwiczeń na tą partię. Nie jestem zmęczona, łatwo mi przychodzi robienie tych 100 powtórek, ale to drżenie przeszkadza mi w ćwiczeniach. Drżenie pojawia się na początku, później przechodzi. To nawet nie drżenie, a wręcz takie małe spazmy!! Brzuch sam się "szarpał", kompletnie nie mogłam nad tym zapanować, nie mogłam prawidłowo wykonywać ćwiczeń. O co chodzi? Dodam, że jestem na diecie redukcyjnej (z suplementów - magnez + potas, żelazo)
Szacuny
3
Napisanych postów
60
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
4525
Wciąż za mało magnezu. Zwiększ dawkę i pamiętaj, że minerały w popularnych postaciach mają kiepskie przyswajalności. Warto zainwestować w magnez chelatowany, najczęściej w komplecie z wit. B6 zwiększającym jego przyswajalność.
Szacuny
12
Napisanych postów
4405
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
46052
Magnez jest ogólnie słabo przyswajalny i warto, poza dobrym chelatem, zadbać o jego odpowiednią ilość w diecie Poza tym alkohol, kawa oraz produkty bogate w wapń blokują wchłanianie mg.
Z drugiej strony , takie 'spazmy' mogą być czasem też wynikiem niedoboru właśnie wapnia.
"The wise win before the fight, while the ignorant fight to win."
Szacuny
2
Napisanych postów
31
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
246
przeanalizowałam dietę i wychodzi jak nic, iż magnezu w niej jak na lekarstwo. Dodatkowo - dużo w niej wapnia. Myślałam, że suplementacja wystarczy. Może rzeczywiście kupię magnez chelatowany. Jeśli chodzi o kawę i alkohol - podczas diety ograniczyłam do zera.
Szacuny
2
Napisanych postów
31
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
246
nie wiem czy mogę w tym dziale przytoczyć swój przykładowy jadłospis... może trochę skorygujecie (schudłam już 15 kg). Trochę się przestraszyłam tymi dziwnymi skurczami, a od jutra chodzę na spining i obawiam się, że teraz to dopiero będę miała drżenie mięśni.
Szacuny
12
Napisanych postów
4405
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
46052
Suplementacja to za mało, zwłaszcza jeśli np. łykałaś te tabletki po serku Magnezu nie wolno łączyć z produktami bogatymi w wapń i białko.
Źródła magnezu: pestki dyni, kakao, kasza, płatki owsiane, orzechy, kiełki i moje ostatnie odkrycie - amarantus. Powinnaś też dbać o dostarczenie witaminy D (ryby, żółtka, tran) i oczywiście wit z grupy B.
Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji między wapniem a magnezem, jeśli ładujesz za dużo wapnia, to nie tylko zablokuje magnez ale i sam się nie wchłonie (duże uproszczenie oczywiscie). Odpowiednia proporcja to 2:1 (wapń : magnez) i oczywiście nie bierzesz ich łącznie.
"The wise win before the fight, while the ignorant fight to win."
Szacuny
2
Napisanych postów
31
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
246
oczywiście, że magnezik po serku zaraz był :)
Kurcze, wszystkie te produkty omijałam jak ognia. A czy ogólnie proporcje diety są ok? Im więcej czytam o zasadach, tym bardziej mieszam sobie w głowie :(