mam drzazgę/wiór głęboko pod paznokciem:( co mam robić? igła raczej tego nie wyjme..co moze sie dziac z paznokciem itp.? Prosze o odpowiedzi.dzazga pod paznokciem
mam drzazgę/wiór głęboko pod paznokciem:( co mam robić? igła raczej tego nie wyjme..co moze sie dziac z paznokciem itp.? Prosze o odpowiedzi.dzazga pod paznokciem
Drzazgą nazwać można ciało obce, które znalazło się w naszym ciele. Wbić się może ona całkowicie lub tylko po części. Bez względu na to, powodują one nieprzyjemny ból i dyskomfort, a nieusuwane mogą spowodować powstanie stanów zapalnych, czy zakażenie bakteryjne, co wiąże się z większymi problemami. Drzazga w skórze, czy właśnie jak u Ciebie pod paznokciem jest bez wątpienia nieprzyjemnym urazem i ciężko samemu sobie z nią poradzić. Szczególnie w sytuacji, gdy weszła ona głęboko.
W Twojej sytuacji bez wątpienia warto udać się do lekarza. Zbada on Twój palec i za pomocą specjalistycznych okularów i urządzenia na pewno łatwo usunie ciało obce. Czekanie aż sytuacja ulegnie pogorszeniu, prowadzi tylko do problemów, więc nie ma sensu tego ciągnąć. Sama na pewno nie wyjdzie. Możesz ewentualnie spróbować również następujących zabiegów w postaci okładów z:
1. Maści ichtiolowej.
2. Sody oczyszczonej.
3. Siarczanu magnezu.

Moderator działu Odżywianie
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Może sie wdać jakieś zakażenie !
Mam przyjazną materie i jem węglowodany
Zmieniony przez - oska5 w dniu 2006-05-23 14:07:19
"Ten tylko jest wolny,
kto na wysokość wstępuje bez uciech,
a schodzi z niej bez żalu..."
no chyba ze proces zaczyna rozchodzić się wzdłuż powięzi ścięgien itp
XXX Boofi XXX
Hard Core Straight Edge
"Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Mam przyjazną materie i jem węglowodany
Ale to jest taki już jakby brud, zmiękło drewno i mam nadzieję że wyjdzie wraz ze wzrostem paznokcia.
Jedyną rzeczą której powinniśmy się bać jest sam strach
przemyl to miejsce wodą z mydłem, obłożył lodem. Wziął pęsetę lub igłę i przemył ją spirytusem, a pozniej opalić nad ogniem. Spróbowałbym wtedy usunąć drzazgę. Ranę trzeba oczywiście zdezynfekować!
Zgłosić się trzeba jeżeli:
rana po drzazdze jest czerwona, gorąca, nie chce się goić, lub sączy się z niej wydzielina.
- Siema. I jak, masz te zakwasy po wczorajszym wf ? Rozlał ci się kwas mlekowy?
+ No mam. Teraz czekam, aż go wp******i glukoza.

- Siema. I jak, masz te zakwasy po wczorajszym wf ? Rozlał ci się kwas mlekowy?
+ No mam. Teraz czekam, aż go wp******i glukoza.