Popularna w świecie kulturystyki - efedryna jest organicznym związkiem chemicznym, pochodzenia roślinnego. Po raz pierwszy wyizolowano ją w 1885 roku, z rośliny Ephedra Vulgaris, przez Nagayoshi Nagai.
Stała się ona substancją produkowaną w Chinach na masową skalę, gdzie eksport dochodził do wartości 13 milionów dolarów rocznie. Z przetworzenia 30 ton surowca, otrzymywało się aż 10 razy więcej efedryny, niż wynosiło zapotrzebowanie w Chinach.
Alkaloid ten stosuje się w różnych celach. Najbardziej popularnym w grupie osób kształtujących swoją sylwetkę jest jej wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Podstawowym działaniem efedryny na nas organizm jest:
- stymulacja układu nerwowego,
- obniżenie apetytu,
- zwiększenie koncentracji i skupienia,
W medycynie stosuję się ją w sytuacjach:
- nieżytu dróg oddechowych,
- leczenia niedociśnienia zawiązanego z narkozą.
Substancja ta została zablokowana w stosowaniu z uwagi na możliwe skutki uboczne. Głównie w wyniku jej działania na układ sercowo-naczyniowy. Zaliczyć do nich można:
- tachykardię, arytmię serca, nadciśnienie, chorobę wieńcową,
- problemy skórne (zaczerwienienie, pocenie się, trądzik),
- zwiększone wydalanie moczu,
- niepokój, bezsenność, manie/halucynacje,
- duszność, obrzęk płuc,
- zawroty głowy, hiperglikemia.
Efedryna w związku z tym, że jest zabroniona w sprzedaży, dostępna jest jedynie w składzie leków na receptę. Np. Tussipect.
