Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

fasola konserwowa jako źródło białka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 21006

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 84 Wiek 13 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1155
Witam. Wiem, że fasola ma białko niepełnowartościowe, ale słyszałem, że to białko i tak się wchłonie kiedy połączymy je z mięsem. Może nie całe, ale w sporej ilości. Moje pytanie brzmi tak: ile czasu musi upłynąć pomiędzy zjedzeniem fasoli (robie to w pracy) a zjedzeniem mięsa (obiad w domu). I czy mięso można np zastąpić jajkiem (ile?), twarogiem, czy czymś innym. I czy w ogóle taka fasola czerwona konserwowa to dobry sposób na uzupełnienie białka w diecie na mase?

pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78019 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766913
Każdy, kto trenuje, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Z tego też względu zdecydowanie warto skupić się na tym, aby bazować na jak najlepszych jego źródłach pod względem jakości. Będą to zdecydowanie źródła białka zwierzęcego, takie jak:

- mięsa (drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna),
- ryby (wszelkie świeżę lub mrożone ryby, najlepiej nie z hodowli),
- jaja (całe jaja różnych ptaków),
- nabiał (twaróg, serek wiejski, mleczne napoje fermentowane),
- odżywki białkowe.

Więcej na temat zalecanych źródeł białka polecam Ci poczytać tutaj: https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html.

Białka pochodzenia roślinnego jak najbardziej mogą stanowić element diety, czy posiłku. Jednak nie powinny być one głównym źródłem białka w posiłku. Tym bardziej w ciągu dnia, czy tygodnia. Jedyne, kiedy można je w ten sposób zastosować, to w przypadku wegan. Jednak tutaj nie mamy dużego wyboru, więc tylko z tego względu. Pamiętać warto o tym, że fasola, jak i inne rośliny strączkowe zawierają składniki antyodżywcze, które mogą negatywnie wpłynąć np. na prace układu trawiennego. Tak więc fasolę, jak najbardziej w niewielkiej ilości można dodać np. do surówki, sałatki, czy sosu. Jednak jako dodatek do źródła białka pochodzenia zwierzęcego, a nie jako główny składnik.

Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 462 Napisanych postów 9062 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 91467
Niby czemu miało by się nie przyswoić? Przyswoi się, a to że niektórzy uzupełniają to pełnowartościowym białkiem(nie tylko mięso, ale też jaja itd)wychodzi z faktu iż roślinne białka nie mają wszystkich aminokwasów EAA i mają słaby aminogram.

Bazuj na pełnowartościowych produktach białkowych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 84 Wiek 13 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1155
staram się, ale nie prezesuje w pracy i nie mam kucharki na żądanie.. a taka fasola w puszcze jest tania, łatwa i przyjemna :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 462 Napisanych postów 9062 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 91467
Jak będziesz tak często jadł tą fasole w pracy to nie dość, że nigdy nie będziesz prezesował to w dodatku możesz całkiem stracić pracę ...i przyjaciół.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
spoko oko.. aż tak źle to nie ma .. rispekt tam mam :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
chyba, że fasola w puszcze przynosi pecha
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 540 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11841
Przecież tak samo jak fasola w puszce możesz sobie z domu kurę zabrać w pudełeczku. Nie lepiej?

Still in progress..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
chyba jeszcze na to zbyt leniwy jestem .. za jakiś czas wrzucę tutaj swoją dietę to chętny będzie mógł spojrzeć co jem. Fasola jest tania i dobra. Dlatego pytam..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 540 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11841
Zmień podejście do diety. Z takim wiele nie zwojujesz...

Still in progress..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78019 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766913
Fasole, groch czy soczewice mozna dodac czasami do diety ale nie traktowalbym tego jako jedno z glownych zrodel bialka. Wcale tez nie wychodzi tak tanio.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 135 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 908
Eltoro chodziło zapewne o woń jaka będziesz roztaczał przed współpracownikami na tej fasoli ;)
A fasola w połączeniu z mięsem czyli chilli con carne - dla mnie bomba ;)

Zmieniony przez - zalamka w dniu 2012-04-04 22:06:43
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do oceny, 110kg

Następny temat

Dieta na masę do oceny, 89kg

Whey dubajska czekolada
Polecane artykuły