Właściciele oraz moderatorzy SFD.pl są zdecydowanymi przeciwnikami stosowania dopingu farmakologicznego w sporcie.
Stosowanie dopingu jest nieuczciwym i niemoralnym zachowaniem. Doping jest sztucznym, nienaturalnym sposobem
podnoszenia wydolności organizmu. Stosowanie dopingu jest zawsze niebezpieczne oraz niesie ryzyko utraty zdrowia
a nawet życia. Czym bardziej amatorskie podejście do tego zagadnienia tym większe potencjalne ryzyko.
Absolutnie nigdy nie należy stosować jakichkolwiek farmaceutyków bez konsultacji z właściwym lekarzem prowadzącym.
Dział doping służy wyłącznie wymianie informacji, a informacje zawarte w nim nigdy nie mają charakteru
instruktażowego i absolutnie jako takie nie mogą być traktowane. Wypowiedzi moderatorów jak i innych użytkowników
działu nie są wytycznymi co do sposobów i metod stosowania farmaceutyków; chyba, że dana osoba jest znana jako
lekarz właściwej specjalizacji, a jej dane zostały przez nią uczciwie podane w profilu i zweryfikowane przez
właścicieli forum. Mimo to właściciele serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za ich doradztwo w tym zakresie (obecnie brak takich osób).
Nakłanianie do stosowania dopingu jest przestępstwem i jest postrzegane przez właścicieli portalu jako skrajnie naganne,
konsekwencją czego jest wykluczenie z grona użytkowników serwisu. Wszelkie ujawnione próby kupna lub sprzedaży
farmaceutyków za pośrednictwem forum będą z całkowitą konsekwencją eliminowane a osoby uczestniczące w procederze i
ich dane będą ujawnione organom ścigania. Uprzejmie prosimy o natychmiastowe reakcje i kontakt w przypadku napotkania na
naszym forum powyższych zjawisk i sytuacji. Pomoże nam to w zachowaniu bezpieczeństwa użytkowników oraz legalności funkcjonowania forum.
Szacuny
3
Napisanych postów
454
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
12324
Witam
Znalazłem taki o to materiał o tak często stosowanych przez wiekszość tzw. osłonach.
Essentiale forte Fosfolipidy z nasion soi przywiezione z Niemiec są w Polsce cudotwórcze.
Ciemnota trwa pół wieku. W czasach PRL była jeszcze gorsza.
Musieliśmy za pieniądze podatników zaopatrywać Lecznice Rządu.
Wszyscy czerwoni dostojnicy byli leczeni preparatem Essentiale. Obecnie już budżet państwa nie ma z tym nic wspólnego. Ludność wydaje „spontanicznie" 30 mln złotych na lek nawet w rodzimych Niemczech niepotrzebny. Szukaliśmy tam danych o sprzedaży Essentiale. Nie znaleźliśmy.
Co robić? Po prostu powiedzieć lekarzom ordynującym Essentiale, by
się wstydzili.
Ornithina (Hepatil) Aminokwas ornityna bywał trochę stosowany do leczenia wątroby.
Widocznie bez dobrych skutków, skoro już prawie nigdzie nie jest
stosowany. Nie ma jego śladu w krajach światłych farmaceutycznie. W niektórych jeszcze plącze się np. w RFN, gdzie są sprzedawane mikro ilooeci preparatu Hepa Merz.
Nas by ten temat nie interesował, bo ornityna podawana w małych
ilościach nie szkodzi. Niestety, Pliva w Krakowie zastosowała agresywną promocję i jej Hepatil urósł do preparatu dużego. Wstyd dla naszej farmacji.
Pytanie, czy wystarczy poprosiæ Plivę, by się zajêła lekami wartościowymi, czy wręcz zakazsć jej reklamy leku-bzdetu dla celów wyłącznie zarobkowych.
fragmenty z Aptekarz Vol 15 Nr 9/10 (2007)
Do dam od siebie, że Pilvy już nie ma, ktoś ją przejął.
Szacuny
24
Napisanych postów
3110
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
26608
scorpio wiadomo ze calkiem nie da sie zapobiegac. choc ten liver longer to naprawde dobra rzecz przy zapobieganiu, choc 100% tez nie daje, nierealne. daltego wlasnie trzeba tez po cyklu dac z 5tyg regeneracjii tu poleci wlasnie liver detox z now foods (jak dla mnie lepiej sie sprawdza na pocyklowa regeneracje niz hepatil) . i dodatkowo przez caly okres na cyklu i po - TAD + lecytyna. nie spodziewam sie ze po 10tyg na metylach bede mial enzymy w normie ale mysle ze nie bedzie to straszny wynik
Zmieniony przez - tomczers17 w dniu 2010-01-18 10:51:24
Szacuny
1223
Napisanych postów
26444
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
298562
essentiale jest skuteczny
w którymś md pisali, że to jedyny lek oslonkowy którego skuteczność przy zażywaniu oralnych saa została potwierdzona w badaniach
Szacuny
26
Napisanych postów
1538
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
15207
mały wpisz w google Essentiale forte i daj na grafike a zobaczysz po adresach stron internetowych że ten środek jest używany jako osłona nie tylko w polsce.
Szacuny
3
Napisanych postów
454
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
12324
nie udało mi sie dotrzeć do założeń tak krytycznych wypowiedzi o tych lekach /hepatil byl jako suplement/. Też brak tam odniesien do badań, jest tylko zdanie jakiejś grupy /lekarzy?/ ale czym poparte?
Wrzuciłem te fragmenty by podyskutować, jak to jest naprawde /dlatego też w temacie znak ? /.
Szacuny
56
Napisanych postów
6275
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
37332
Essentiale jest dostepny w bardzo wielu miejscach to BARDZO dobry suplement, co mam udowonione przez badania - bralem oxe razem z liv52, mialem 3-krotnie zawyzone wyniki, miesiac na Essentiale + Liv52 i wszystko idealne. Wiec sranie w banie.
Szacuny
24
Napisanych postów
3110
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
26608
a skad wiadomo prv czy bez tgo hepatilu tez by nie bylo tak samo. watroba sama sie dobrze regeneruje. co eo essliv jestem zdania ze malo jest pomocny przy krotkich cyklach kilutgodniowych. najlepiej jest stosowac kilka miesiecy
Szacuny
9
Napisanych postów
1623
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
25550
Moj lekarz sportowy ktory ma miedzy innymi zajmuje sie schorzeniami watroby, powiedzial, ze moge sobie darowac zakupy essentiali i tym podobnych cudow. Nie wiele podobno zmieniaja.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Zawsze jest druga strona medalu czyli psychika. Odgrywa ona ważną role. Ja osobiście do suplementów biorę hepatil i psychicznie jestem lepiej nastawiony, że z wątrobą OK tym samym przyspieszam regeneracje
Szacuny
56
Napisanych postów
6275
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
37332
Hepatilu nie uzywam, ale kombinacja liv52 i essentiale postawila moja watrobe na nogi w chwile i to nie bylo placebo, kazdy moze wierzyc w co chce, ale mi tam nie szkoda paru dolcow na suplement, ktory chociaz potencjalnie moze pomoc.
Juz byla tutaj nagonka na silimarol, ze gowno, ze nie dziala, zmienila sie moda i okazalo sie ze jednak jest ok.
Wiecej praktyki ludzie, mniej kombinowania.
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-01-18 09:31:33