Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm czlowieka nie wytwarza.
Białko jajka uznawane jest za wzorowe i sluży do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach.
Jajka dostraczają rówenież witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwas pantotenowy.
Jajko to również skarbinca składników mineralnych. Znajdziemy w nim fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Zółto bogate jest rowniez w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkoliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie.
Jajko ważące około 50 gram dostracza 75 kcal. Z czego aż 6,2g to białko.
Co ciekawe więcej białka o lepszej przyswajalności znajdziemy w żółtku, a nie jak się powszechnie uważa w białku.
Białko to w 90 procentach woda. 9% stanowia aminokwasy, a około 1% to weglowodany. Białko jajka jest niskokaloryczne. W 100 gramach znajuduje sie jedynie 45 kcal.
Żółtko jajka składa się w 2/3 z tłuszczy. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Żółtko jest bogate w składniki odżywcze i energetyczne. W 100g żółtka znajduje sie około 350kcal.
Tłuszcze zawarte w jaju mają złożony skład: około 60% to triacyloglicerole (in. trójglicerydy), ok. 30% to fosfolipidy, 6% - cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej, ok. 1% - wolne kwasy tłuszczowe. Najcenniejszymi dla organizmu człowieka są fosfolipidy w tym lecytyny, z których powstaje cholina wpływająca na poprawę pamięci oraz działanie układu nerwowego i mięśniowego.
Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi.
Jajo jest jednym z nielicznych produktów, zawierających witaminę D, a więc jest świetnym uzupełnieniem w nią diety w warunkach małej ekspozycji na promienie słoneczne, czyli zimą, dla osób przebywających stale w zamkniętych pomieszczeniach oraz w przypadku osteoporozy.
W żółtku obecne są także specyficzne związki o działaniu bakteriobójczym takie jak np. immunoglobulina IgY, która niszczy bakterie wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego.
Nie wyrzucajmy żółtek jedząc jajka!
To w żołtkach znajduje się najwięcej wartościowego białka, a także wiele rozmaitych substancji o dziłaniu odżywczym i wspomagającym kondycję naszego organizmu.
Więcej informacji o jajkach w poniższych linkach:
https://www.sfd.pl/-t95691.html
https://www.sfd.pl/-t166072.html
https://www.sfd.pl/-t93207.html
Sprawdzone przepisy z wykorzystaniem jajek:
https://www.sfd.pl/Omlet_z_bobem_by_Aisha-t1120227.html
https://www.sfd.pl/jajo_po_szkocku_b t-t1103346.html
https://www.sfd.pl/Przepyszny_omlet_LC_by_Malinowa_B T-t1113367.html
https://www.sfd.pl/Tosty_jajeczne_B T_-t1103441.html

Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-07 19:26:24
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Jedno jako warzy ~60gr. czyli 7,5gr.B 6,5gr.T. i znikome ilości węgli ~90kcal
Jedna kromka razowca waży 30gr.
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
"Marzy mi się czarny Lincoln, lecz jak go wyrwać wilkom
Rozumiem więc czemu czasem chłopaki biorą WINSTROL"
Moderator działu Odżywianie

No wiec przecietne jajko wazy 55-60g, a w takim przecietnym jajku przecietne zoltko wazy 15-18g, a przecietne bialko z takiego jajka to 38-40g. Tak przynajmniej jest w moich przecietnych jajkach

"Go ahead, make my day..."
Jak to jest pytanie o wage białka to ja jestem

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak

Moderator działu Odżywianie