PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź

Ja tam nawet nie jadam jajek coziennie (wolę kilo piersi z kuraka

Panuj nad wszystkim,nad czym możesz zapanować.
Resztę traktuj jak kupę gówna,
a jeżeli musisz paść,
to z dymiącym rewolwerem.



http://www.sfd.pl/temat261925/ <-- linki do pelnometrazowych filmow ze znanymi kulturystami :)
I Nie Ma Srania ! %) (c)

Jajka są świetnym żrodlem makroskladnikow, ale jak kazda inny skladnik diety- im wartosciowszy, tym potrzeba go -wbrew pozorom- mniej.
pozdrawiam
Right into the danger zone.. :>

Don't judge each day by the harvest you reap but by the seeds you plant.
..bo?
Right into the danger zone.. :>
Master pytanko mam do Ciebie...jakie to sa złe białka, bo nie wiem

"....Uważa się, że czynnikami ryzyka miażdżycy są: palenie papierosów, nadciśnienie tętnicze, otyłość, brak ćwiczeń fizycznych. Podkreśla się zależność ryzyka miażdżycy od poziomu cholesterolu całkowitego i LDL i obniżonego poziomu “dobrego cholesterolu” HDL. Za obecnie obowiązujące wskazania dietetyczne przyjmuje się stosowanie diety ubogotłuszczowej (unikanie tłuszczów nasyconych), unikanie produktów zawierających cholesterol ([u]żółtka jaj, podroby, wątróbka, ser żółty), ograniczenie spożywania soli kuchennej, zwiększenie spożywania warzyw i owoców, pełnoziarnistego pieczywa, włóknika, który ma obniżać poziom cholesterolu."
Dr n. med. Aleksander Grigoriew
Z drugiej strony wiem ze opinii w tej sprawie jest wiele
Don't judge each day by the harvest you reap but by the seeds you plant.
cóż za dyrdymały...

swoja drogą, tak przypuszczałam, że pojdziesz w ta strone z hipotezami a propos rzekomego związku rozwoju miażdżycy z poczciwym jajem , czy żółtkiem nawet..

a tymczasem...
""....Uważa się, że czynnikami ryzyka miażdżycy są: palenie papierosów, nadciśnienie tętnicze, otyłość, brak ćwiczeń fizycznych. "
...jeszcze sex i moczenie nóg w wodzie z octem, zapomniales dodac

"Podkreśla się zależność ryzyka miażdżycy od poziomu cholesterolu całkowitego i LDL i obniżonego poziomu "dobrego cholesterolu" HDL. "
Bezpośrednią przyczyną miażdżycy są węglowodany, a szczególnie fruktoza, czyli cukier z miodu, owoców i z cukru, który wytwarzają cukrownie. Do wytworzenia cholesterolu potrzebna jest niezbędnie specjalna maszyna. Jest nią NADPH, czyli nukleotyd adenozynodwufosfopirydynowy. Bez tego enzymu (maszyny) synteza cholesterolu w komórkach ścian tętnic nie jest możliwa. Maszyna ta powstaje w organizmie ludzkim przy okazji 3 różnych reakcji. Ale w istotnej dla powstania miażdżycy ilości i miejscu powstaje wyłącznie z glukozy przetwarzanej w szlaku pentozowym.
Wniosek? ..jest prosty: bez glukozy w pożywieniu i bez jej spalania (przetwarzania) w szlaku pentozowym, wytwarzanie cholesterolu nie jest możliwie, a zatem i rozwój miażdżycy nie jest możliwy.

oraz:
Wbrew powszechnemu przekonaniu nie należy ograniczać cholesterolu w pożywieniu. W pokarmach roślinnych nie ma cholesterolu, ale ludzie żywiący się tylko produktami roślinnymi, na miażdżycę chorują. Sami wytwarzają cholesterol. W zależności od składu diety organizm człowieka może wytworzyć na dobę od kilku do kilkudziesięciu razy więcej cholesterolu niż otrzymuje w pokarmie, zatem cholesterol pokarmowy nie ma żadnego znaczenia dla występowania miażdżycy. Ilość cholesterolu dostarczanego w pokarmie nie ma też żadnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Zatem, jeżeli badanie krwi wykazuje wysoki poziom ogólny cholesterolu, to oznacza, że organizm za dużo wytwarza cholesterolu. Jeśli wytwarza ten cholesterol w komórkach ścian tętnic - rozwija się miażdżyca.
Panuje powszechne przekonanie, że przyczyną miażdżycy są tłuszcze, zwłaszcza nasycone, zwłaszcza zawarte w żółtkach jaj kurzych i maśle. Jest to przekonanie błędne. Głównym hormonem przyspieszającym rozwój miażdżycy jest insulina. Przyczyną insuliny jest glukoza (węglowodany) dostarczana w pokarmie. Rozwój miażdżycy przyspiesza hormon wzrostowy przysadki, hormony kory nadnerczy, niedoczynność tarczycy oraz wiele leków powszechnie stosowanych. Nie można określić czy np. 10 g węglowodanów zmusza organizm do wytworzenia 1 jednostki insuliny czy też potrzeba tych węglowodanów 8 czy 15 g. U każdego człowieka inna jest przemiana materii i innej ilości glukozy w diecie potrzeba, aby organizm wytworzył 1 jednostkę insuliny.
"Miażdżyca nie jest chorobą ludzką. Zmiany miażdżycowe stwierdzono jeszcze np. u niektórych (długowiecznych) papug oraz u słoni afrykańskich. Papugi odżywiają się głównie nasionami zawierającymi białko, tłuszcze i węglowodany w różnych proporcjach. Słonie żywią się głównie trawą. Jajek i tłuszczów nie jedzą..."

Ja raczej się ku tej teorii przychylam...
pozdrawiam i nie wyrzucaj żółtek na Boga!!

Right into the danger zone.. :>
Tak sie składa, że o ile poszczególne frakcje jego, tj. LDL i HDL mają znaczenie, o tyle OGÓLNA zawartość cholesterolu nie daje ŻADNEGO uzasadnionego oglądu w kwestii miażdżycy. Wiele osób ma wysoki poziom cholesterolu ogólnego, a dobry cholesterol jest w normie. Poza tym, biorąc pod uwagę, że człowiek SAM wytwarza cholesterol ze spozywanego jedzenie (mam na myśli węglowodany oczywiście), tym bardziej nie mozna brać takie wskaznika jak zasugerowałes pod uwagę. Miażdzyca powstaje wtedy, gdy synteza cholesterolu zachodzi bezpośrednio na ŚCIANACH TĘTNIC, a nie w orgaznizmie jako takim.
to tyle.
dobranoc
Right into the danger zone.. :>

http://img511.imageshack.us/img511/8932/70235843sy8.jpg ja nosze dres...
ROCK'N'ROLL