Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
jestem na diecie ketogenicznej juz 4dzien,jem same bialka, wegle mam tylko z 5 listkow salaty lodowej lub 2 pomidorow,nie wiem ile czego moge zjesc przeliczajac to na gramy miesa ,jaj czy wedlin? moze ktos poda mi przykladowy jadlospis na dzien,sprawdzalam rano paskiem stan ketozy minimalny moja waga 88kg, 168cm,
--dzis zjadlam jedno jajko ,400gr. miesa gotowanego(karkowki), dwa pomidory,sadze ze troche za duzo,
--boje sie ze na tej diecie przytyje
Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348504
Witaj
Czym jest dieta ketogeniczna ?
Dieta ketogeniczna ma za zadanie zwiększyć w organizmie ilośc ciał ketonowych , co wpływa na intensyfikację spalania tkanki tłuszczowej. Jej podstawę stanowią produkty zasobne w tłuszcz, a drastycznemu ograniczeniu ulega spożycie pokarmów węglowodanowych.
Podczas stosowania tego modelu żywieniowego winno dbać się o podaż odpowiednich tłuszczów z dobrymi proporcjami jednonienasyconych do wielonienasyconych i nasyconych. Źródłami mogą być :
-źródłami kwasów tłuszczowych jednonienasoconych są: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, migdały, nerkowce, awokado, oliwki, oraz mięso wołowe
- źródłami kwasów tłuszczowych wielonienasyconych są: ryby morskie i owoce morza, orzechy włoskie, nasiona lnu i olej lniany wysokolinolenowy,
Ilośc kcal powinna być wyliczona na podstawie naszego zapotrzebowania, z którego można odjąć 200-300kcal by wprowadzić deficyt energetyczny.
Pozdrawiam
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
10
Napisanych postów
924
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8716
j.w. poza tym samopoczucie strasznie leci w dół przy niskiej ilości węgla , daj normalną zbilansowaną diete i nie ucinaj tyle kalorii tylko -200 z zapotrzebowania . Żeby wejść w ketoze potrzeba 3-4 dni
Szacuny
6
Napisanych postów
793
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
18023
Ja na niskich węglach mam samopoczucie dużo lepsze niż na wyższych węglowodanach i w dodatku o wiele więcej energii więc to kwestia indywidualna.
Lubie diety katogeniczne,low carb ale uważam, że za nie trzeba się brać z głową i dopiero jak się ma pewien staż w odchudzaniu (takim z głową, nie dziwnych cud dietach).
W tym wypadku zdecydowanie dietę zbilansowaną bym polecała i uważną lekturę postów podwieszonych.
Szacuny
40
Napisanych postów
7165
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
30776
Kwestia indywidualna. Poza tym osoby odrobinę starsze i zwłaszcza kobiety - gdyby miały wsuwać ryż kasze i makaron to ciężko znacznie łatwiej mięho + warzywa i fat. Tak mi się wydaje.
Szacuny
10
Napisanych postów
924
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8716
napewno kwestia indywidualna ale chodzi też o hormony , ja na węglach poniżej 150g łapie jakieś deprechy , ale człowiek sie lżejszy czuje no i definicja wiadomo .
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
jestem juz 6 dzien na diecie ketony ++ , schudlam 2 kilo i 4cm w pasie, i samopoczucie mam super, kurczak gotowany bez skory smakuje super, dzis jeszcze dojadlam salatke z salaty i pomidora ,ciesze sie bardzo moja waga spada:D
Szacuny
10
Napisanych postów
924
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8716
a wyliczyłaś zapotrzebowanie i jesz tyle ile powinnaś ? Dodałaś zdrowe tłuszcze ? Chyba nie chcesz spowolnić metabolizmu i spowodowac efektu jo-jo . Przy ograniczeniu węgli waga spada szybko ponieważ pozbywasz glikogenu który wiąże wode , 1g glikogenu wiąże 2g wody czy jakoś tak . Waga nie jest wyznacznikiem
Szacuny
15
Napisanych postów
827
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
5273
Kurczak gotowany "bez skóry" + sałatka powiedz mi gdzie tu widzisz tłuszcz ?
Po Twoich wypowiedziach widzę że nie masz pojęcia co to jest ketoza ani jak ją wywołać, na ta chwile chudniesz bo masz mniej kcal "mimo że wydaje się dużo jedzenia" tak na prawdę ścięłaś węglowodany i tłuszcze stąd spadek wagi (nieświadome głodzenie się!)
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
do salatki dodaje oliwe z oliwek, chyba wystarczy tego tluszczu, dosc mam tluszczu w sobie, na snadanie zjadlam jajko gotowane, na obiad 200gr.kurczaka bez skory gotowany+salatka z oliwa,na kolacje jajko+szynka gotowana,w ciagu dnia duzo pije,naprawde glodu nie czuje,jestem zmotywowana by za 2 miesiace wygladac szczuplej