Szacuny
31
Napisanych postów
587
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
10331
Szukałem w necie i spotkałem się z rozbieżnościami...
Jeśli to jest nelson, to wtedy chwyt jedną ręką to będzie półnelson.
No chyba, że chwyt jedną ręką nazywa się nelson, to wtedy to co na obrazku byłoby podwójnym nelsonem. To by wyjaśniało dlaczego w regulaminie MP ADCC w technikach zabronionych jest "krucyfiks i podwójny nelson". Tylko wtedy nie byłoby chyba czegoś takiego jak półnelson (logicznie musiałby być wykonany połową ręki? xD).
Jak to w końcu jest?
Szacuny
0
Napisanych postów
39
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
249
Panowie półnelson służy do przewrócenia z brzucha na plecy przeciwnika w parterze w walce zapaśniczej, nelson pełny jest chwytem rzadko wykorzystywanym nawet w zapasach, bo jest mało skuteczny, jeżeli już to co najwyżej boli, jak się go dobrze zapnie, natomiast do " odprowadzania" ludzi z tłumu służą inne bardziej proste i skuteczne dźwignie i chwyty.
Szacuny
31
Napisanych postów
587
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
10331
Też się zdziwiłem, jak przeczytałem o tym podwójnym, a potem znalazłem zdjęcia i filmiki potwierdzające tę nazwę.
Zdawało mi się logiczne, że powinien ten chwyt się nazywać nelson, bo to tak jakby półnelson założony lewą ręką i półnelson założony prawą jednocześnie, czyli 0,5*2=1
No ale jak widać to nie matematyka, tutaj 1 może się równać 2
Szacuny
0
Napisanych postów
39
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
249
To oczywiście jest nelson. A za jedną rękę jest półnelson. Ale to jest tylko kwestia nazewnictwa. Poza tym to trochę dziwny ten rysunek bo nelsona zapina się w parterze.
Szacuny
0
Napisanych postów
21
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
985
ucho
To oczywiście jest nelson. A za jedną rękę jest półnelson. Ale to jest tylko kwestia nazewnictwa. Poza tym to trochę dziwny ten rysunek bo nelsona zapina się w parterze.
Niekoniecznie, w stójce spokojnie też można używać nelsona-jako sposób na skuteczne wyciągnięcie jakiejś osoby z tłumu.(np. policja,ochrona itp.)