Szacuny
1
Napisanych postów
72
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1000
Wiem ze wielu z was jezdzi czesto na zawody. Z jakim rodzajem lighta sie spotkaliscie, w jakim walczyliscie? Chodzi mi o to czy byla zwykla naparzanka czy moze jednak sedziowie zwracali uwage na "szybkosc i technike" i reagowali na nie-lajtowe uderzenia?
"Jesienią 1862r. wziąłem ośmiu ludzi i najechałem Meksyk" - Geronimo.
Szacuny
12
Napisanych postów
1884
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21505
Startowaliśmy w light-contact w różnych stylach i formułach walki. Kick-boxing, taekwondo PUT, taekwondo ITF, taekwondo ETF, nawet w kung-fu modliszki nam się zdarzyło. Poziom dozwolonego kontaktu różnił się jak stąd do wieczności - były takie zawody, gdzie po byle pacnięciu w głowę dostawało się minus punkt, jak i takie, że jak ktos walnął z 98 % siły, to znaczyło, że kontrolował siłe, bo przecież jeszcze 2 % mu zostało...
Szacuny
53
Napisanych postów
11379
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
47331
nas trener nie puszcza na light contakt ale z tego co widze to przynajmniej w kyokushin roznie to bywa i wg mnie zamota ejst bo raz za mocne kopniecie jest upomnienie innym razem walka sie toczy jak by nigdy nic-moje odczucia choc za duzo nienaogladalem sie lightu bo mnie to jakos nigdy nie podniecalo za bardzo
Były moderator w Stylach Tradycyjnych Uderzanych i MMA oraz byly czlonek "Elity"
Szacuny
0
Napisanych postów
88
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
6590
Ja mialem przyjemnosc startowac w lajcie pare razy. Sprawa wyglada tak, że na zawodach rangi wojewockiej i ogolnie regionalnych zawsze zakladalismy kaski, ochraniacze goleni, napiestniki i mozna bylo udezac jak sie chce(oczywiscie nigdy nie bylo kategorii wagowych i zawsze wygrywaly wielkoludy po 190cm i ok.80kg). Za to jak pojechalem na Puchar Polski(z podzialem na kategorie wagowe) w light kontakcie(oczywiscie w kyokushinie) to po pierwszym kopnieciu dostalem punkty karne i wogole nie moznabylo przeciwnika uderzyc(grube przegiecie).
Szacuny
5
Napisanych postów
331
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1751
U nas walczą w Jiujutsu w lekkim kontakcie.
Często to jak lekki jest kontakt zależy od rangi zawodów.
Im bardziej prestiżowe tym mocniej się tłuką
Mocne ciosy się zdażają ( nokauty , rozcięcia łuków brwiowych itp. ). Sędzia interweniuje wtedy gdy zauważa że zawodnik specjalnie cały czas realizuje taktykę udeżania na ful w celu osłabienia przeciwnika , a nie zaznaczenia techniki w celu zdobycia punktu.