Ile ważą płatki owsiane?
Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża.
Właściwości odżywcze płatków owsianych
Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również polisacharydy i celulozę.
Płatki owsiane dostarczają również białka i aminokwasów, po tym względem przewyższają większość zbóż, gdyż dostarczają około 15% białka. Znajdziemy w nich takie aminokwasy jak awenina czy awenolina.
Płatki owsiane zawierają dużo błonnika pokarmowego, witaminy z grupy B oraz witaminy E, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, miedź itd.
Znajdziemy w nich nawet do 3 razy więcej tłuszczów niż w innych zbożach. Około 40% kwasów tłuszczowych stanowi kwas linolowy, dodatkowo znajdziemy też kwas oleinowy oraz palmitrynowy.
Płatki owsiane bogate są w sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę.
Zawarte w błonniku β-glukany są polecane dla ludzi mających kłopoty z przewodem pokarmowym. Pod wpływem gotowania β-glukany zamieniają się w gęsty śluz mający właściwości żelujące. Wyściela on błony śluzowe żołądka i ochrania błonę śluzową żołądka.
Badania naukowe wykazały, że beta-glukan obniża poposiłkową glikemię, czyli spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi następujący po spożyciu pokarmu. Beta-glukan nie jest rozkładany przez ludzkie enzymy trawienne, stanowi jednak pożywkę dla bakterii zasiedlających nasz przewód pokarmowy.
Spożywanie produktów żywnościowych bogatych w beta-glukan, takich jak płatki czy otręby owsiane przyczynia się do opóźnienia opróżniania żołądka. Dzięki czemu po posiłku, w których znają się płatki owsiane dłużej czujemy sytość.
To dobry powód by umieścić płatki owsiane w diecie redukcyjnej.
Płatki owsiane są silnym źródłem przeciwutleniaczy, a więc skutecznie opóźniają procesy starzenia, walcząc z wolnymi rodnikami. Ponadto wpływają korzystnie na kondycję skóry i włosów.
Rodzaje płatków owsianych
Wyróżniamy :
-płatki owsiane zwykłe
-płatki owsiane górskie
-
płatki owsiane błyskawiczne
Owsiane płatki zbożowe zwykłe, górskie i błyskawiczne, nie różnią się pod względem ilości zawartych składników odżywczych. Każdy z rodzajów płatków zawiera zbliżone ilości białka, węglowodanów i tłuszczu w 100 g produktu.
Płatki owsiane zawierają ok. 378 kcal, 63 g węglowodanów, w tym 61 g złożonych i 2 g cukru, dodatkowo ok 7 g tłuszczu z czego 1,3 g to nienasycone kwasy tłuszczowe, około 12 g białka.
Zwykłe płatki powstają w wyniku zgniecenia całego ziarna. Są produktem najmniej przetworzonym spośród wymienionych rodzajów płatków owsianych.
Górskie płatki powstają w wyniku zgniecenia, nie całego, lecz pokrajanego i obłuszczonego ziarna, które zostało poddane parowaniu. Ilość składników mineralnych ulega zmniejszeniu w stosunku do płatków zwykłych.
Płatki błyskawiczne zawierają luźniejszą strukturę ziarna i łatwiej chłoną wodę podczas gotowania. Ziarna owsa zostały poddane dodatkowemu procesowi hydratacji, czyli nawodnieniu ziarniaka przed dalszą obróbką.
Indeks glikemiczny surowych płatków owsianych wynosi 40.
To wartość zbliżona do razowego pieczywa, makaronu ugotowane al. Dente, czy kaszy gryczanej.
Indeks glikemiczny płatków w wyniku obróbki cieplnej ulega zwiększeniu. Po ugotowaniu indeks glikemiczny płatków wynosi około 60.
Ile ważą płatki owsiane?
1 łyżka płatków owsianych górskich lub błyskawicznych waży 10g.
1 szklanka płatków owsianych górskich lub błyskawicznych waży 110g.
W szklance płatków owsianych górskich znajduje się aż 13 g białka.
Szklanka płatków dostarcza około 400kcal.
Prawie 8 g tłuszczów i ponad 75 g węglowodanów.
Na 100g płatków owsianych górskich przypada prawie 7g błonnika, czyli całkiem sporo.
Najbardziej precyzyjnym sposobem na odważenie 100g płatków jest użycie wagi kuchennej.
W uproszczeniu możemy przyjąć, że 10 łyżek płatków owsianych odpowiada 100g płatków owsianych.
Pamiętaj, że zawsze odmierzamy produkty przed obróbką termiczną. W tym wypadku suche płatki owsiane.
Ile waży średnia porcja owsianki?
Owsianka przygotowana z 3 łyżek płatków owsianych górskich, na szklance mleka, z połową banana, szklanką owoców jagodowych i łyżką orzechów dostarcza około 400kcal, 17g białka, 13 g tłuszczu, około 60g węglowodanów i około 9 g błonnika.
