Odżywka białkowa jest istotnym suplementem diety, którego zadaniem jest uzupełnianie braków białka w naszej diecie. Każdemu przytrafiają się w życiu sytuacje, gdy nie mamy czasu lub ochoty na przygotowanie mięsa, lub ryby, jak również na zjedzenie posiłku w pośpiechu. W takiej sytuacji idealnie sprawdza się odżywka białkowa, którą wystarczy rozrobić z wodą i w ciągu kilku sekund wypić, uzupełniając w ten sposób nasze
zapotrzebowanie na białko.
W przypadku wyboru najlepszych pod względem jakości produktów warto zwrócić uwagę na:
- skład,
- renoma firmy,
- rodzaj frakcji białka,
- aminogram,
- prezentacja przez producenta badań ilości białka i aminogramu,
- cena,
- rozpuszczalność,
- ilość piany,
- smak,
- wpływ na nasz układ trawienny.
Bez wątpienia wszystkie te czynniki składają się na ogólną ocenę jakości produktu. W przypadku smaku, o którym piszesz, jest to kwestia gustu, więc trudno tutaj dyskutować. Z reguły jednak wiem, że smaki owocowe są mniej lubiane przez ludzi niż smaki tradycyjne, jak: ciastko, wanilia, biała czekolada, nugat, czekolada.
Jeżeli chodzi o ilość piany i rozpuszczalność, to z mlekiem bez wątpienia będzie ona większa (piana) i gorsza (rozpuszczalność) niż z wodą. Jednak różnicy dużej nie powinno być. Z obserwacji własnych, jak i klientów, czy znajomych bez wątpienia mogę stwierdzić, że
ALLNUTRITION Whey Protein rozpuszcza się dobrze i nie pieni się. Wystarczą w zasadzie dwa, trzy machnięcia w shakerze (bez sitka - nie używam), aby rozpuścić odżywkę. Ciężko więc odnieść się do tego co piszesz, mając inne obserwacje co do produktu, testując w zasadzie wszystkie smaki.
