Płatki owsiane są produktem pozyskiwanym w wyniku obróbki owsa zwyczajnego. W wyniku procesów technologicznych, tak jak: oczyszczanie, obłuszczanie i zgniatanie otrzymujemy płatki dostępne w większości sklepów. Wyróżnić możemy trzy rodzaje płatków owsianych:
- zwykłe (ziarno zgniecione w całości),
- górskie (ziarno zgniecione i łamane),
- błyskawiczne (ziarno zgniecione i mocno rozdrobnione).
Płatki owsiane swoją popularność zawdzięczają:
- niskiej cenie,
- łatwej dostępności,
- naturalnemu smakowi,
- możliwości przygotowania z nich różnorodnych posiłków (omlety, owsianka, koktajle, desery, mąka),
- szybkości przygotowania.
Wydają się więc wręcz idealnym źródłem węglowodanów. Niestety, jak każdy produkt, również i płatki owsiane mają minusy. Jest to np.:
- obecność fitynianów,
- lektyn.
Te składniki antyodżywcze u sporej części społeczeństwa powodować mogą problemy trawienne. Szczególnie gdy płatki spożywane są na surowo lub poddane zbyt krótkiej obróbce. Aby pozbyć się kwasu fitynowego, warto wymaczać płatki dzień wcześniej, np. wieczorem w wodzie o temp. pokojowej. Dodać można do niej trochę soku z cytryny. Jeżeli jednak zabiegi te nie pomogą i po ich spożyciu ciągle będziemy odczuwać problemy trawienne, nie pozostaje nam nic innego, jak zastąpienie ich innym źródłem węglowodanów. Zalecane
produkty węglowodanowe może znaleźć tutaj:
https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html
