"Fajnie byłoby samemu zrobić taki jogurt, byłoby zdrowiej i możnaby samemu wybierac składniki . . ."
więc wbiłem na google.pl i zacząłem szperać na temat domowego jogurtu spotkałem coś takiego:
Składniki
1 l mleka (mówili, że powinno być takie prawdziwe prosto od krówki, ale wiadomo niewiele osób ma do takiego dostęp więc trzeba kombinować z kartonowym; zaleca się 3.2 % nie wiem dlaczego)
1 kubeczek jogurtu naturalnego (najlepiej bakoma lub jak najgęstszy)
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko do temperatury 60 stopni - jeżeli nie masz termometru, właściwą temperaturę sprawdzisz, wkładając palec do mleka i wytrzymując 10 sekund.
Do kubeczka z jogurtem wlej kilka łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj, podobnie jak przygotowując śmietanę do zupy. Następnie wlej jogurt do mleka i dobrze wymieszaj.
Nakryj garnek, owiń go ściereczką i włóż pod puchową poduszkę lub kołdrę. Potem idź do pracy albo połóż się spać

a se pomyślałem jakby tak dodac do tego odtłuszczonego mleka w proszku . . . lub białka. wtedy możnaby robić z tego wspaniałe wysokobiałkowe mussy, dressingi, koktaile, shake'i !!! jeszcze nie próbowałem tego zrobić ale jutro zobaczę i wy też spróbujcie!!
i jescze jedno przepraszam, że tak tutaj opisuję wszystko niepotrzebnie, bo znam regulamin tego forum i wiem, że powininem od razu przepis i takie tam, ale myślę, że nie pogniewacie się

Zmieniony przez - maczko765 w dniu 2009-04-15 20:25:55
Nie wiesz kim być? Bądź sobą!
http://s18.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=35968 - kliknij a uszczęśliwisz biednego maczko