Szacuny
0
Napisanych postów
28
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
686
Gdzie w Lublinie można trenować Jiu jitsu? Słyszałem o LSJJ Tsubame i -oczywiście zanim sam wybiorę się na trening i ocenię - chciałbym zapoznać się z opiniami osób, które zetknęły się zarówno z tą jak i innymi sekcjami. Chodzi mi o treningi dla dorosłych sekcja początkująca (o ile takie istnieją). Jak jiu jitsu japońskie ma się do BJJ i jak jest skuteczne w samoobronie? Z góry dzięki.
Szacuny
26
Napisanych postów
4636
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
22462
Wiem gdzie jest BJJ i Luta Livre,gdzie jest jj nie wiem,nigdy sie tym nie interesowalem.Ogolnie uznaje sie,ze to bjj jest najskuteczniejsze ze wszystkich jj.
Szacuny
0
Napisanych postów
28
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
686
Jeżeli chodzi o bjj i ll to też wiem (np. Cyklon) . Ale szukam informacji odnośnie jj japońskiego i skuteczności w samoobronie, przydatności w pracy w ochronie itp.. (choć jak taka susza na mieście to poważnie rozważę bjj .
Szacuny
11
Napisanych postów
765
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3916
Renschau-ja bedac jeszcze bialym paskiem bjj, wygrywalem, czasem remisowalem,rzadko przegrywalem (tak na szybko naliczylem raz) z brazowymi jj...Jak dla mnie japonskie jj to wszystko w jednym czyli dokladnie nic.
To tak dla informacji.
Doradca dzialu grappling i C/S.
...nie powiedziales w ryj to nie powiedziales nic...
Szacuny
11
Napisanych postów
765
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3916
Renschau-ja bedac jeszcze bialym paskiem bjj, wygrywalem, czasem remisowalem,rzadko przegrywalem (tak na szybko naliczylem raz) z brazowymi jj...Jak dla mnie japonskie jj to wszystko w jednym czyli dokladnie nic.
To tak dla informacji.
Doradca dzialu grappling i C/S.
...nie powiedziales w ryj to nie powiedziales nic...
Szacuny
26
Napisanych postów
7168
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
46566
Z japonskim JJ jest podobny problem jak z Kung Fu (a wlasciwie Wushu): do JJ zalicza sie mnóstwo styli, od twardych, gdzie trening jest przekrojowy i są sparringi-po miękkie, mało kontaktowe, gdzie efekty w kwestii skuteczności przychodzą po wielu, wielu latach (albo i nie przychodzą wcale). Ja wychodzę z założenia, że i tak bezpieczniejszy będziesz trenując cokolwiek niż nie trenując nic, ale jeśli szukasz stylu, na którym stosunkowo szybko nauczysz się dość konkretnie radzić sobie z przeciwnikiem-idź na BJJ.
Szacuny
0
Napisanych postów
28
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
686
Właśnie zależy mi na treningu który w przypadku mojego zaangażowania da efekty dość szybko (mam 20 lat). A czy w bjj zawsze dąży się do zakończenia walki w parterze i czy spotkaliście się z wprowadzaniem dodatkowych technik samoobrony na treningach bjj? (nie miałem tu na myśli podważania skuteczności bjj ).
Szacuny
0
Napisanych postów
28
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
686
Tak chodziło mi o klasyczną odmianę jj, jednak skoro ma się ona okazać zdecydowanie mniej skuteczna niż bardziej nowoczesne style, to myślę, że aspekt finansowy trzeba będzie pominąć i zainwestować w bjj. (piszę tak ponieważ przeglądając ceny treningów, style tradycyjne okazują się mniej kosztowne, jak widać cena idzie w parze z jakością...). Dzięki za odpowiedzi.