Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
51
jakies 5 lat temu znalazlem na forum kalkulator diety ktory pozwalal wyliczac BTW i mikroelementy juz zjedzone ( po kazdym posilku byl bilans dzienny ) i jednoczesnie wyswietlal co jeszcze brakuje ( wg zalozonego planu ) Szczegolnie mikroelementy byly interesujace, nie trzeba bylo sie glowic czego moze zabraknac w diecie. Moze ktos ma cos podobnego, albo wie skad taki programik dostac? pozdrawiam Mirek
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Wyliczanie mikroskładników nie jest aż takie istotne. U większości osób wiadome jest czego będzie brakowało: wit. D3, magnez, wapń, czasami cynk, selen.
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
51
Jedyne co znalazlem to https://cronometer.com/#diary. Brakuje mi vit D, E magnezu i potasu, za duzo mam Sodu, nie wyliczylbym tego bez odpowiedniego narzedzia. Poza tym dobrze miec podglad co jeszcze brakuje, latwo wtedy uzupelnic. Dzien wczesniej robilem bilans bez podgladu i wyszlo znacznie gorzej.
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Pamiętaj, że są to ilości dla zwykłej osoby a niekoniecznie trenującej mniej czy więcej. Masz słabe proporcje n-3:n-6. Na poprawie tego bym się skupił. Plus tradycyjnie wit. D3.
Zmieniony przez - domer w dniu 2016-05-14 08:21:23
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
51
Dzieki Domer, zaczalem czytac o kwasach omega 3/6/9 i nawet to pasuje do mojego nadcisnienia i boli plecow. Myslalem, ze to tylko z nadmiaru sodu i niedoboru potasu ale te omega tez sie ladnie wpisuja w ta ukladanke. Zona juz od dawna trzyma w lodowce oleje tloczone na zimno ale nie bralem tego tak na powaznie.
Co do proporcji to jeszcze nie doczytalem, jakie powinny byc?
W jednym miejscu pisza , ze 4/1 albo 2/1 a jeszce gdzies, ze 4 lyzeczki slonecznikowego i 5 rzepakowego na dzien.
( ...mam smak na bliny z lososiem i smietana :D )
W tym kalkulatorze mam opcje na trzymanie masy, mozna to regulowac na budowe albo redukcje w roznym tepie. Co do cwiczen to trzeba dodac recznie i wtedy dodaja sie kalorie spalone wiec mozna to miec pod kontrola.
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Ważne są EPA i DHA z ryb a nie tylko ALA z oleju lnianego. Zdecydowanie nie słonecznikowy. Jego należy unikać. Lniany, z krokosza, ryby, tran, omega 3 w kaps. Proporcja 1:1, 1:2