Witaj Godżill
We wstepie:
Karate tradycyjne to nie jest odłam shotokanu, to jest troche inaczej. Ale o tym kiedy indziej.
Napisz jak morzesz gdzie ćwiczysz u kogo, jak długo i poprostu conieco o swoim karate.
Więc przechodząc do sedna sprawy. Godzill mówi z pozycji zawodnika KT, gdzie kładziony jest nacisk na kata i kumite jednocześnie. Obecnie w KT obserwujemy właśnie te tendencje, że zawodnicy zajmują się wąską specjalizacją. Np. Łukasz Wójcik, to właśnie typowy kumiciarz, on potrafi ostro namieszać na tatami, jest wielki, silny, i poprosu jete w kumite da best:) A z kolei Damian Karwacki, na przykład nie wychodzi poza kata. Jest w nim cholernie dobry i to robi. Karwacki jest miszczem polki w kata a Wójcik w kumite. I obaj nie startują w innych konkurencjach.
Ale jest tu jeszcze inny aspekt, na który godzil nie zwrócił uwagi. W KT zawody, walka sportowa to tylko element treningu. Kolejna próba do sprawdzenie się. Ogólnie idea była taka, zeby to zawody podprządkowac treningowi a nie odwrotnie, co jest teraz bardzo częste w KT, a powiem wręcz normalne w karate typowo sportowym, gdzie aspekt "SZTUKI" to "relkikt przeszłości i ukłon w strone tradycji" cytując pewnego czerwonego buraka

. DO dziś wielu mistrzów jest przeciwna zawodom spotrowym w karate. Ale to inna historia.
Konkludując, wg mnie, karate to sztuka walki, nie walka spotrowa, więc trening karatre równorzędnie składa się z kata, kumite, kichon, ćwiczeń kondycujnych i wszystkich innych rzeczy, które na trenigu są.
Nie ma sensu prowadzić po raz któryś jałowej dyskusji o dupie marynie, bo temat był wałkowany 1000 i 1 razy.
Poprostu w kyoku i innych "MODERN karate" jest inne spojrzenie na pewne sprawy niz w stylach tradycyjnego karate (i nie mam tu na myśli tylko KT), więc zawsze będą zaśnie bo kazdy będzie bronił tego co mu wpojono.... i to tyle.
"Nie poznasz swojego przeciwnika - przegrasz każda bitwę. Poznasz go jak samego siebie - wygrasz bitwę. Poznasz go lepiej niż samego siebie - wygrasz 1000 bitew." Sun Tzu
https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=100823 <- GOŁE BABY