
Chociaż kawa rozpuszczalna u wytrawnych kawoszy raczej nie cieszy się dużym szacunkiem, to większość Polaków docenia jej kluczowy walor jakim jest wygoda i łatwość przygotowania. Kawa rozpuszczalna kryje w sobie jednak wiele tajemnic, z których istnienia mało kto zdaje sobie sprawę. Niektóre z ciekawostek jej dotyczących są naprawdę zaskakujące i… optymistyczne!
Kawa z Japonii
Znawcy tematu doskonale wiedzą, że pierwotną ojczyzną kawy jest… Etiopia! Kraj ten jednak ze wspomnianym produktem w wersji rozpuszczalnej niewiele ma wspólnego. Kawa instant podobnie jak zupka instant (czy też – zupka chińska) to efekt niebywałej pomysłowości Japończyków. W roku 1901 pewien naukowiec, Satori Kato w trakcie naukowej konwencji odbywającej się w Buffalo w Stanach Zjednoczonych zaprezentował publicznie efekt swojej pracy. Była to pierwsza na świecie kawa w wersji rozpuszczalnej. Początkowo pomysł nie wzbudził dużego zainteresowania, co jednak szybko się zmieniło. W 1938 roku ruszyła produkcja kawy rozpuszczalnej na skalę masową. Pierwszy rynkowy produkt wypuściła firma Nescafe. Dziś oczywiście wybór tego typu kaw jest przeogromny, nabyć je można w sklepach na całym świecie i cieszą się one niebywałą popularnością.
To także kawa
Kawa rozpuszczalna bywa niekiedy przedstawiana jako wyrób „kawopodobny” otrzymywany w wyniku skomplikowanych reakcji chemicznych, będący de facto mieszaniną sztucznych aromatów i syntetycznej kofeiny. Tak naprawdę tego typu teorie nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością (w większości wypadków, bo zdarzają się też nieuczciwe działania producentów i podmiotów chcących „oszczędzić” na surowcach…). W istocie rzeczy kawę rozpuszczalną otrzymuje się z prawdziwych ziaren prawdziwej kawy, a proces produkcyjny obejmuje:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4821/kawa-rozpuszczalna---ciekawostki-na-jej-temat