Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
164
Witam. Od paru miesięcy zacząłem trenować kickboxing. Treningi mamy 2 razy w tygodniu. Chciałbym coś do tego dodać i tutaj mam 3 pomysły:
1. Kickboxing + karate kyokushin 2 razy w tygodniu. W karate nie ma uderzeń na twarz i jak myślicie czy cieżko będzie mi się przestawić z 1 treningu na 2 ?
2. Kickboxing + crossfit 2 razy w tygodniu
3. Basen + jakieś 2 treningi w domu ze skaknką, walką z cieniem itd.
Szacuny
10
Napisanych postów
47
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
2576
Też miałem taki dylemat co dodać do kicka i spróbowałem taekwondo i tak zostawiłem.Kicka trenuje jakieś 8 miesięcy ,a taekwondo idzie 3 miesiąc.Ćwiczę dla siebie 2x1,5h kick i 3x1h taekwondo i powiem,że lepiej mi się kopie.I jeszcze stwierdzam fakt,że na kicku głównie kopie się lowkicki fronty i okrężne,także dla wielu szybka obrotówka na głowę czy wątrobę\żebra jest zaskoczeniem.
Szacuny
705
Napisanych postów
4378
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
75797
kosa1451
...Od paru miesięcy zacząłem trenować kickboxing. ..
Poprawne formy to:
a) Od paru miesięcy trenuję kickboxing
b) Parę miesięcy temu zacząłem trenować kickboxing
A co do meritum:
dodaj, co chcesz
- trenowanie dwóch stójkowych SW na pewno wzbogaci Twój arsenał, choć na początku mogą (ale niekoniecznie) wystąpić problemy z mieszaniem technik i sposobów ich wykonywania - niemniej jednak wielu zawodowców K1 trenuje różne SW jednocześnie
- crossfit da Ci dobrą bazę atletyczną i kondycyjną
- basen - bardzo dobrze sprawdza się nie jako trening dodatkowy pod SW, ale jako relaks i odprężenie, co także wpływa dodatnio na rozwój fajterski
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
kosa1451
Co mi poradzicie, czekam na jakąś odpowiedź
Standardowe pytanie - Co chcesz osiągnąć? Co jest Twoim celem?
Ad. 1 Jeśli interesuje Cię głównie stójka uderzana. Tak jak pisał cynik75, jest to bardzo dobre gdy myślisz o startach w K1.
Ad. 2 Jeśli traktujesz kick boxing rekreacyjnie a Twoim priorytetem jest ogólna sprawność. Będziesz miał dobrą wydolność.
Ad. 3 Jeśli traktujesz kick boxing, basen jako, trening w domu jako rekreacja, aktywność dla fanu.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja do kickboxingu dodaje taekwondo wybrał bym na twoim miejscu tkd niz karste jeśli masz możliwość. Są uderzenia na głowe i kopnięcia są o niebo lepsze nogi lepiej chodzą generalnie. Mówię o tkd itf oczywiście lub boks jak chcesz ręce poprawic a crossfit generalnie zawiera się w treningu każdej sw. Chociaż nwm jak u cb z treningiem siłowym na treningu sw czy jakies stacje robicie itd. Jeśli chodzi o sw to wybral bym jako uzupelnienie tkd lub boks a trening silowy to i tak podstawa
Szacuny
119
Napisanych postów
659
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
74921
Standardowo boks. Crossfit ok. możesz pochodzić, żeby się nauczyć poprawnej obsługi sztangi, czyli rwanie, zarzut, ale docelowo i tak lepiej się skupić na treningu siłowym pod kb/boks.
Szacuny
2259
Napisanych postów
2195
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
25570
w Tkd są bardzo fajne kopnięcia i większość wychodzi z jednego ruchu więc ciężko jest dostrzec czy głowa czy tułów. . Sparowałem z chłopakami i kopnięcia są b.d gorzej jest już z pracą rąk. Nie potrafią boksować i wplatać kombinacje noga/ręka spowodowane jest to tym, że walka praktycznie polega na samych nogach i ręce używają sporadycznie. Ale j/w jeżeli chcesz poprawić i udoskonalić kopnięcia śmiało mogę polecić. Minusem jest to, że brakuje low-kick'ów
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
164
Tkd za bardzo odpada, u mnie w mieście nie ma za bardzo możliwości trenowania na żadnej sekcji. A co o kyokushin sądzicie, ogółem ciężkie są treningi, dużo można się nauczyć, przyda mi się to do kickboxingu ? Wiadomo, że dużo zależy od sekcji i od mojego zaangażowania ale pytam na razie ogólnikowo
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
164
Wystartowanie na zawodach za jakiś czas ale obawiam się, że ciężko mi się bedzie przestawić z treningu karate na kickboxing. Jak uważacie iść za ciosem i 2 razy kick i 2 razy karate czy skupić sie na crossficie i kicku