mrr...:*
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Z botanicznego punktu widzenia, kiwi to owoc (jagoda) drzewiastego pnącza z rodzaju Actinidia, należącego do rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae). Istnieją 94 gatunki rośliny zwanej kiwi i tylko niektóre uprawiane są dla owoców.
Ten niepozorny owoc jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10 procentach stanowią węglowodany - głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bogate w witaminę C. Spożycie 100 g tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka. Zaletą tego owocu jest to, iż nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim 90% witaminy C.
Kiwi to dobre źródło witamin z grupy B, kwasu cytrynowego, kwasu foliowego i karotenoidów. Znajdujemy w nim także sporą ilość potasu, który stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje rytm serca.
Dobowe zapotrzebowanie na potas u dorosłego człowieka wynosi 2500-3000 mg, a w 100g kiwi jest 290 mg tego pierwiastka.
Owoce te obfitują też w inne ważne składniki mineralne: fosfor, regulujący gospodarkę wapniowo- fosforanową, oraz magnez, który dba o kondycję układu nerwowego. Surowe kiwi zawiera również enzymy z grupy peptydaz, aktynidinę lub papainę, który rozkłada białka i może być przyczyną pojawienia się objawów alergicznych. Dlatego też owoce kiwi nie są wskazane dla osób cierpiących na dolegliwości alergiczne po spożyciu owoców papai lub ananasa.
Znajdujące się w owocach kiwi drobne pestki pełnią rolę naturalnego materiału ścierającego powierzchnię naskórka, dlatego znalazły zastosowanie przy produkcji peelingów do ciała.
Kwasy zawarte w owocach mają właściwości rozjaśniające i wykorzystuje się je w kremach oraz maseczkach do twarzy. Z kiwi sporządza się także kojący balsam do ust.
Kiwi - wartość odżywcza w 100 g:
energia: 24kJ (56kcal)
woda: 84,0g
cynk: 0,15 mg
tłuszcz: 0,5g
miedź: 0,13 mg
węglowodany:13,9g
mangan: 0,10 mg
sód: 4 mg
tiamina: 0,02 mg
potas: 290 mg
ryboflawina: 0,05 mg
wapń: 25 mg
niacyna: 0,5 mg
fosfor: 32 mg
beta-karoten: 43 ug
magnez: 15 mg
witamina C: 60 mg
żelazo: 0,4 mg
witamina E: 0,2 mg
błonnik: 2,1 g
Jak widać, osoby chcące przejść na wegetarianizm mają skąd czerpać niezbędne pierwiastki i witaminy. Kiwi jest tego najlepszym przykładem - to istna skarbnica tego co najzdrowsze."
info wegetarianie.pl
i tu jeszcze coś http://www.poradnia.pl/diety/warzywa-i-owoce/410-owoc-kiwi-krol-witamin
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
dobre na wszytsko
skoro i czujesz stresu wiec cos w tym jest :)
mrr...:*
Lecz owoc jak najbardziej ok

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
prawda?>
mrr...:*

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
mrr...:*


Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
mrr...:*

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620