Jestem osobą aktywną i lubie uprawiac rózne sporty:), ale od pewnego czasu boli Mnie szyja, trwa to mniej wiecej 3-4 miesiące. Na poczatku mysląłem że zawiało mnie dlatego że jezdiłem z otwarta szyba w samochodzie stosowałem masci rozgrzewajace, nietety nic nie pomogło dlatego udałem sie na spotkanie z lekarzem chirurgiem. Po wizycie i wymianie zdan na temat zaistniałego stanu dostałem zastrzyki witaminowe " milgamma N"( przede wszystkim witaminy z grupy B i lek przeciw bólowy w jednej ampułce)10 zastrzyków, do tego lek przeciwzapalny Dicloratio uno. Dostałem równierz skieowanie na badanie RTG odcinka szyjnego. Opis zdjęcia RTG mówił ze jest cos nie tak z kręgami C5, C6 a lekarz chirurg po obejrzeniu zdjęcia powiedziłą że odcinek szyjny kregosłupa jest nadmiernie wyprostowny i to powoduje ucisk poszczególnych kregów na połaczenia nerwowe przez co czuje mrowienie w barku. Powiedział ze jest to kręcz karku.
I tu moje kilka pytan do osób które miały do czynienia z takim kłopotem jak ja:
-jaki sport moge uprawiac aby nie narazic sie na pogorszenie tego stanu
-czy moge jezdzic na nartach dodam ze chciałbym spedzic ten sezon zimowy intensynie uczac innych jazdy na nartach pobyt około 2 miesiecy na stoku.
-co oprócz leczenia farmakologicznego powinienem zrobic aby wyleczyc sie z tej dolegliwosci
Dodam ze jestem w trakcie zastrzyków i nie dostrzegam znaczacej poprawy...szyja boli mnie gdy skrecam sie w lewą strone w prawo jest wszystko O.K...
W lutym tego roku udeżyłem głową w reklamę podczas treningu jazdy sportowej na tyczkach slalomu na nartach miałem na szczesci na głowie kask!
Po udeżeniu oprócz oszołomienia nie odczuwałem zadnych dolegliwosci ze strony kregosłupa przez nastepne 6 miesiecy intensywnie cwiczyłem na siłowni od 2 miesiecy kiedy przestałem cwiczyc uskarzam sie na te dolegliwosci( tak to jest jak sie prowadzi siedziacy tryb zycia) Mam nadzieje ze te informacje cos wam powiedza.
Za udzielone odpowiedzi serdecznie dziekuje.
I tu moje kilka pytan do osób które miały do czynienia z takim kłopotem jak ja:
-jaki sport moge uprawiac aby nie narazic sie na pogorszenie tego stanu
-czy moge jezdzic na nartach dodam ze chciałbym spedzic ten sezon zimowy intensynie uczac innych jazdy na nartach pobyt około 2 miesiecy na stoku.
-co oprócz leczenia farmakologicznego powinienem zrobic aby wyleczyc sie z tej dolegliwosci
Dodam ze jestem w trakcie zastrzyków i nie dostrzegam znaczacej poprawy...szyja boli mnie gdy skrecam sie w lewą strone w prawo jest wszystko O.K...
W lutym tego roku udeżyłem głową w reklamę podczas treningu jazdy sportowej na tyczkach slalomu na nartach miałem na szczesci na głowie kask!
Po udeżeniu oprócz oszołomienia nie odczuwałem zadnych dolegliwosci ze strony kregosłupa przez nastepne 6 miesiecy intensywnie cwiczyłem na siłowni od 2 miesiecy kiedy przestałem cwiczyc uskarzam sie na te dolegliwosci( tak to jest jak sie prowadzi siedziacy tryb zycia) Mam nadzieje ze te informacje cos wam powiedza.
Za udzielone odpowiedzi serdecznie dziekuje.