nie bedzie to epopeja bo nie ma tu wiele do gadania, ale często o to ktos pyta a nie wiem czy to jest w tym podwieszonym poscie o goleniu.
A zasada jest prosta i o to raczej głównie chodzi, o zachowanie higieny.
- używanie własnych i tylko własnych golarek, nie pozyczac od taty czy siostry.
- nie uzywac tepych nozyków, im mniej pociagniec, tym mniej podraznien
- mozna wyparzac nozyki przed goleniem
- uzywac pianek bądź zeli do golenia odpowiednich do swojego rodzaju skory, nie golic sie na wode lub mydło
pianki i zele pielegnuja skore i ulatwiaja golenie. Firm nie bede polecac bo kazdy ma inna skore i jest to kwestia wypróbowania na sobie co jest dla nas dobre
- dobrze jesli maszynka ma np 3 ostrza a nie dwa, bo tak jak było juz wyzej, im mniej pociagniec tym mniej podraznien. Tu akurat moge polecic maszynke Gillett`a Mach 3 Turbo. Niby dla facetów ale ja tez tego uzywam i uwazam ze jest najlepsza, znakomiecie nadaje sie do czestego golenia, goli dokładnie i nawet maszynka Venus (ta dla kobiet i tez Gillett`a) wypada przy niej blado.
- uwazam ze jednorazówki nie sa dobre , chyba ze ktos ma skore jak nosorozec
ale dla skory wrazliwej sa mało odpowiednie, kiedys jak je uzywałam miałam wiecznie podrazniona skore
- uzywac czystych ręczników
- dezynfekowac skore po goleniu. Tu akurat nie bardzo wiem co polecic wiec jesli ktos ma pomysł to dawac. Kiedys na forum ktos polecał aknemycin, ja osobiscie wczesniej uzywałam samoopalacza do dezynfekowania
jest z alko wiec sie nadawał
Ale teraz od kiedy uzywam tej maszynki mach 3 turbo nie dezynfekuje niczym i juz dawno nie mialam sensacji. Ale z pewnoscia nalezy uzywac balsamów po goleniu, tez łagodza podraznienia jakie podczas tej czynnosci powstały, nawilzaja skore, odzywiaja.
Jesli juz takie krosty po goleniu są to:
- NIE GOLIC SIE DOPOKI SKORA SIE NIE ZAGOI bo moze dojsc do zakazenia. I w ogole po co bardziej podrazniac
- gojenie przyspiesza zasypka Alantan plus ktora jednoczesnie zapobiega swedzeniu.
W ogole w przypadku golenia nog na przyklad, to tez na swoim przykładzie, lepiej sie goli jesli wczesniej zrobiło sie peeling. Tylko niech nikomu nie przyjdzie do glowy robienie peelingu po goleniu
i na podrazniona skore tez sie nie peelingowac.
i tak samo lepiej sie goli nogi w wannie, uprzednio wymaczajac sie w niej nieco
KIedys uzywalam po goleniu emulsji opożniającej odrost wlosów firmy Tanita. Polecam (na twarz to jakos troche nie bardzo bo bylaby tlustawa) bo ładnie zmniejszała podraznienia a i nogi troszke dłuzej byly gładkie ( nie liczyc na to ze beda gladkie caly tydzien od tej emulsji bo to niemozliwe ale mimo wszystko jest dobra i faktycznie troszke ten odrost wlosów jest opoźniony). Emulsja ta kosztuje do 20 zł.
to w sumie tyle, jak ktos ma cos do dodania to oczywiscie pisac (BEZ SPAMU)
Zmieniony przez - oska5 w dniu 2006-07-09 15:38:10
A zasada jest prosta i o to raczej głównie chodzi, o zachowanie higieny.
- używanie własnych i tylko własnych golarek, nie pozyczac od taty czy siostry.
- nie uzywac tepych nozyków, im mniej pociagniec, tym mniej podraznien
- mozna wyparzac nozyki przed goleniem
- uzywac pianek bądź zeli do golenia odpowiednich do swojego rodzaju skory, nie golic sie na wode lub mydło

- dobrze jesli maszynka ma np 3 ostrza a nie dwa, bo tak jak było juz wyzej, im mniej pociagniec tym mniej podraznien. Tu akurat moge polecic maszynke Gillett`a Mach 3 Turbo. Niby dla facetów ale ja tez tego uzywam i uwazam ze jest najlepsza, znakomiecie nadaje sie do czestego golenia, goli dokładnie i nawet maszynka Venus (ta dla kobiet i tez Gillett`a) wypada przy niej blado.
- uwazam ze jednorazówki nie sa dobre , chyba ze ktos ma skore jak nosorozec

- uzywac czystych ręczników
- dezynfekowac skore po goleniu. Tu akurat nie bardzo wiem co polecic wiec jesli ktos ma pomysł to dawac. Kiedys na forum ktos polecał aknemycin, ja osobiscie wczesniej uzywałam samoopalacza do dezynfekowania

Jesli juz takie krosty po goleniu są to:
- NIE GOLIC SIE DOPOKI SKORA SIE NIE ZAGOI bo moze dojsc do zakazenia. I w ogole po co bardziej podrazniac
- gojenie przyspiesza zasypka Alantan plus ktora jednoczesnie zapobiega swedzeniu.
W ogole w przypadku golenia nog na przyklad, to tez na swoim przykładzie, lepiej sie goli jesli wczesniej zrobiło sie peeling. Tylko niech nikomu nie przyjdzie do glowy robienie peelingu po goleniu

i tak samo lepiej sie goli nogi w wannie, uprzednio wymaczajac sie w niej nieco
KIedys uzywalam po goleniu emulsji opożniającej odrost wlosów firmy Tanita. Polecam (na twarz to jakos troche nie bardzo bo bylaby tlustawa) bo ładnie zmniejszała podraznienia a i nogi troszke dłuzej byly gładkie ( nie liczyc na to ze beda gladkie caly tydzien od tej emulsji bo to niemozliwe ale mimo wszystko jest dobra i faktycznie troszke ten odrost wlosów jest opoźniony). Emulsja ta kosztuje do 20 zł.
to w sumie tyle, jak ktos ma cos do dodania to oczywiscie pisac (BEZ SPAMU)
Zmieniony przez - oska5 w dniu 2006-07-09 15:38:10
"Ten tylko jest wolny,
kto na wysokość wstępuje bez uciech,
a schodzi z niej bez żalu..."