Kurczak jako produkt z grupy mięs słynie z dużej zawartości białka - makroskładnika, który chroni organizm przed
utratą masy mięśniowej podczas odchudzania i wspomaga jej odbudowę po ciężkim treningu. Poza tym jest jest bardzo sycącym składnikiem żywieniowym, który hamuje apetyt na długo. wspomniany produkt ma niską zawartość tłuszczy nasyconych, dlatego jest świetnym wysokobiałkowym dodatkiem do obiadu.
Sam kurczak z rożna nie różni się niczym od zwykłego pieczone kurczaka, jest tak samo pieczony w skórze, lecz posiada mniej tłuszczu, gdyż tłuszcz na rożnie się wypala i spływa z kurczaka, a kurczak z piekarnika jest osadzony w tłuszczu przez całe pieczenie.
Cena kurczaka z rożna nie należy do tanich, ale też nie ma wariacji. Około 1,5kg kurczaka z rożna kosztuje do 20zł. A kurczak który kupisz w sklepie i upieczesz sam 10 zł, czasem w promocji 5-7 zł.
Mniej więcej wyliczone makro dla kurczaka z rożna w 100g:
Kalorie 260 kcal / 100 g
Węglowodany 0 g
Tłuszcze 19 g
Białka 23 g
Oczywiście, kurczaka z rożna możesz wdrożyć do swojej diety, lecz lepiej go jeść bez skóry, zmniejszysz wtedy ilość tłuszczu, którego w skórze jest najwięcej.
