Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3
Witam
Mam 28 lat i dla swojego poczucia bezpieczeństwa, chciałabym odbyć kurs samoobrony. Bardzo proszę i informacje gdzie w Bydgoszczy można taki kurs odbyć.
Pozdrawiam
Tyche
Szacuny
2343
Napisanych postów
30729
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271508
na których nabierają pewności siebie i mogą się czegoś nauczyć?
bo to złudna świadomosć tego że coś potrafią. Kobieta która po takim(takim znaczy kilkumiesieczym) kursie sądzi że coś umie stanie się mniej czujna,mniej ostrożna bo przecież już umie się obronić przed napastnikiem. W efekcie przed kursem dla ostrożności taka kobieta nie pójdzie do domu na skróty przez ciemny park tylko nadłoży te 10-15 min i pójdzie bezpieczną drogą.
Po kursie taka babka stwierdzi że da rade się obronić i pójdzie na skróty, efekt? gwałciciel zaspokojony.
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"
Szacuny
5
Napisanych postów
224
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
7140
Witam!
Na wstępie chciałem powiedzieć, że nie jestem z Bydgoszczy ani okolic i niewiele mogę powiedzieć w temacie kursów samoobrony w tamtym regionie.
Zabieram jednak głos z jednej bardzo prostej przyczyny- ODRADZAM wszelkie kursy samoobrony! Trudno jest znaleźć kurs który prowadzony jest przez odpowiednich ludzi, a jeśli nawet, to zazwyczaj składa się on z kilkudziesięciu godzin w trakcie których na prawdę ciężko się czegokolwiek nauczyć. A później to zastosować w stresie spowodowanym realną sytuacją.
To że odradzam kursy samoobrony nie oznacza, że nie popieram kobiet, które chcą się nauczyć bronić! Wprost przeciwnie, jestem gorącym zwolennikiem!
Szacuny
5
Napisanych postów
400
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1889
zaden niestety kurs samoobrony wam niepomoze.
do sprawnego obronienia sie przed oprawca potrzebne sa wam lata cwiczen. (no chyba ze jakis ciec was bedzie okradal )) )
Musicie nauczyc sie reagowac w sytuacjach stresu, i wyrobic sobie pewne nawyki co musi trwac duzo czasu. Kazdy element po milion razy musicie przecwiczyc...
pozdro
Szacuny
77
Napisanych postów
11983
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
79498
Na temat kursów samoobrony wypowiadałem się kilkukrotnie na forum.Przeczytaj Tyche ten wątek na dole i wyrób sobie swój ogląd na sprawę.Wypowiadają się w nim raczej ludzie z życiowym doświadczeniem,którzy wiedzą o co chodzi w kursach samoobrony-a chodzi najczęściej o zoganizowanie szybkiego kursu,jeszcze szybsze wyciągnięcie kasy i danie złudnego poczucia bezpieczeństwa kobiecie,że w sytuacji krytycznej będzie umiała się obronić(nie mówię o wszystkich organizujących takie kursy).Tam w wątku napisałem co powinno być zawarte w takim kursie.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
niestety chłopaki mają rację, takie kursy dadzą złudne poczucie bezpieczeństwa, w nocy chodź w sportowym obuwiu żeby było łatwiej uciekać a jak nie masz wyjścia to krzycz o pomoc ile wlezie, unikaj ciemnych skrótów, bocznych uliczek itp, czasem lepiej iść na okrętkę, poza tym takie chamy co krzywdzą kobietę też atakują stadami co uniemożliwia praktycznie obronę przed nimi - tchórze i tyle, w sytuacjach krytycznych kopniaki w jajka, palce w oczy i uciekaj ile wlezie :)
Poczytaj o stylach , wybierz co ci sie podoba , w bydgoszczy jest pod dostakiem różnych sekcji. Aha i czeka sie dluga droga a nie kilku tygodniowy "kurs".
Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
46
Witam!
Myślę, że mimo wszystko takie kursy nie są wcale takie złe jak uważają panowie. W pierwszym tygodniu marca w klubie Women Zone w Bydgoszczy rozpoczyna się taki kurs z instruktorem współpracującym z policją, gdzie prowadzi takie kursy dwa razy do roku. Jednak z tego co wiem trzeba się zapisać już ok. roku wcześniej.
Na razie nie znam jeszcze szczegółów dotyczących cen czy grafiku ale można do mnie pisać na gg.
pozdrawiam dziewczyny i panów ;)
Szacuny
2343
Napisanych postów
30729
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271508
muts, tu nikt nie jest przeciwnikiem kursów samoobrony dla kobiet(o czym świadczą linki podane przez Słabego),tu są tylko przeciwnicy kursów typu "nauczymy Cie w miesiac bronić się przed każdym napastnikiem"
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"