Uważam, że mleczko pszczele jako produkt całkowicie naturalny jest bardzo dobrym regulatorem procesów przemiany materii:
- wykazuje właściwości anaboliczne, a więc prowadzi do szybkiego tworzenia się białek i przyrostu masy ciała u ludzi z niedowagą, a z drugiej strony, ma właściwości normujące procesy przemiany materii i stosowane u ludzi otyłych prowadzi do obniżenia wagi
- stany wyczerpania, osłabienie po długotrwałych chorobach, zabiegach operacyjnych
- zaburzenia koncentracji i pamięci
- zaburzenia nerwowo - psychiczne, napięcie mięśni
-
zapalenie nerwu słuchowego
- brak apetytu, stany niedożywienia
- bezsenność
...W swoim czasie nadano mleczku pszczelemu miano "eliksiru życia", gdyż wykryto, że zawiera ponad dwadzieścia biopierwiastków (m.in. potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź i mangan), prawie wszystkie aminokwasy egzogenne i większość endogennych, wolne kwasy tłuszczowe, enzymy oraz niemal kompletny zestaw witamin, głównie z grupy B, wśród których na szczególną uwagę kwas pantotenowy, który jest obecny we wszystkich żywych tkankach. Stwierdzono że kwas ten występuje w mleczku pszczelim w nie spotykanej w przyrodzie koncentracji, czym tłumaczono fakt, że żywiona nim królowa ula żyje nawet i do siedmiu lat, podczas gdy pszczoła-robotnica zaledwie miesiąc. Wykryte później w mleczku pszczelim kwasy nukleinowe potwierdziły tę teorię, gdyż, jak wiadomo, i one także wpływają na przedłużenie życia.
...U osób regularnie korzystających z tego wspaniałego daru Natury poprawia się stan ogólny, rośnie odporność i powraca zdolność do wysiłku fizycznego i intelektualnego. Poprawia się widzenie, pamięć oraz ogólny zasób sił życiowych. Istnieją poważne doniesienia, że mleczko pszczele potrafi działać nawet antydepresyjnie, ratując wiele osób od uzależnienia od tak zwanych trankwilizatorów, czyli środków uspokajających pochodzenia chemicznego.
Dostępne również w aptekach isklepach zielarskich.
Więcej na życzenie.
Pozdrawiam