Szacuny
111
Napisanych postów
5078
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
96471
Witam mam problem. Wczoraj wieczorem jadlem pestki slonecznika i przez przypadek polknalem ostro lupine. Czuje ze siedzi ona wysoko w gardle. Minal juz dzien a ona dalej tam siedzi. Co moge zrobic zeby ja wyciagnac ?? Bo zaczyna juz to mnie denerwowac a takze przy ruchach jezyka odczuwam z tylu bol.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Problemy zdrowotne w wyniku połknięcia ciała obcego spotykają wiele osób. Najczęściej udaje nam się wypluć lub przełknąć określony element. Jednak są sytuacje, kiedy to określony przedmiot zatrzymuje się w okolicy naszej krtani, powodując niebezpieczne ryzyko uduszenia i śmierci, o ile nie ma w pobliżu osób, które mogą nam pomóc.
W Twojej sytuacji problem dotyczy łupiny od słonecznika, która swoją ostrą krawędzią wbiła się w gardle w tkanki miękkie. W takiej sytuacji można spróbować napić się wody lub przełknąć jakiś większy kawałek, np. pieczywa. Jeżeli to jednak nie pomaga i męczysz się już tydzień, to nie pozostaje nic innego, jak wybrać się do lekarza. Aby nie trzeba było czekać długo po otrzymaniu skierowania od lekarza rodzinnego, warto pojechać bezpośrednio na SOR (Szpitalny Oddział Ratunkowy), gdzie poczekasz około 3-5 godzin, ale od razu otrzymasz pomoc. Prawdopodobnie lekarz specjalistycznymi obcęgami wyciągnie doskwierający Ci element słonecznika z gardła.
Zdecydowanie nie należy próbować wyciągać go samemu obcęgami, czy nożyczkami. Byłoby to bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. W takiej sytuacji należy oddać się w ręce specjalistów.
Szacuny
15
Napisanych postów
6529
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
39912
mi mama powiedziala ze jak dziadek kiedys jadl rybe to mu osc tak wleciala to wsadzil z gardlo nozyczki i to przecia.
zjedz cos tardego np skurke od chleba
moze przejdzie do zoladka
a na takim czyms chyba moga sie rozwijac bakterie boja tak tez mialem ze cos mi w gardle utknelo i baktersie zadzialaly i antybiotk na gardlo ;/
Szacuny
3
Napisanych postów
278
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
15005
Też tak kiedyś miałem tylko ,że mi tam siedziała skórka z chleba popiłem i przeszło Brat miał to samo tylko ,że z ością stary go zawiózł do lekarza i mu to wyciągnoł... Po harkaj sobie to może wyleci (mówie serioA jak nie to lepiej iść do lekarza...